Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-11-06">6 november 2018</time>

Nu textas lokala inslag – en uthållighetsseger för HRF

Datorskärm med textat nyhetsinslag.

Nu börjar SVT texta alla lokala nyhetsinslag som läggs upp på SVT.se och i SVT Nyheters app. Det är lite av en uthållighetsseger för HRF, som länge drivit kravet på textning av lokala nyheter.
Men det räcker inte, konstaterar HRF. Fortfarande textas inte de lokala SVT-sändningarna i sin helhet.

Lagom till Allhelgonahelgen kom beskedet: Nu ska SVT texta alla regionala nyhetsinslag och reportage som läggs upp på svtnyheter.se och i SVT Nyheters app.
Däremot textas inte regionala nyhetssändningar i sin helhet, vare sig i vanlig tablå-tv eller på svtplay.se.

Uthålligt påverkansarbete

Att hörselskadade nu kan ta del av regionala sändningar på SVT.se och i SVT-appen är en viktig framgång för HRF, som i nästan 20 år har drivit krav på textning av regional-tv. Och till slut, efter många år av möten, remissvar, uppvaktningar, utredningar, diskussioner och skrivelser har SVT till slut beslutat att texta alla regionala inslag som läggs upp på webben och i appen.

– Ett stort steg framåt! Nu ser vi fram emot nästa steg, att de regionala sändningarna textas i sin helhet i vanlig tv också. Lösningen borde inte vara så långt borta, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

”Våga prova nya lösningar”

HRFs krav på textning av lokala nyhetssändningar har varit uppe till diskussion varje gång HRF har träffat SVTs företrädare.
Förra hösten, när HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam träffade SVTs vd, Hanna Stjärne, uppmanade han henne att våga prova nya, innovativa lösningar, för att komma vidare. Han föreslog ett test av automatisk tal-till-text-omvandling på lokala nyhetssändningar. Sådan autotextning håller än så länge lite sämre kvalitet än traditionell textning, men är bättre än ingenting alls, konstaterade han.

Men trots att SVT har känt pressen, från både HRF och enskilda hörselskadade tittare, har textad lokal-tv dröjt. Tills nu.

Viktig demokratifråga

SVTs beslut att texta lokala inslag på webben/i appen innebär att hörselskadade får större möjligheter att ta del av viktig information och väsentliga delar av det offentliga samtalet. Det är en viktig demokratifråga, anser HRF, som under 2019 planerar att starta en kampanj för mer textning, inte minst på webben.

Länkar

Lokala nyhetsinslag textas (SVT Nyhetstecken 2018-11-01)

”Våga prova autotextning av SVTs regional-tv”, föreslår HRF (HRF.se 2017-10-25)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.