Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-06-19">19 juni 2014</time>

Nu ska textningen förbättras genom tal-till-text-omvandling – regeringsbeslut i dag

I dag beslutade regeringen att påbörja utveckling av tal-till-text-omvandling, vilket skapar förutsättningar för mer och bättre textning.
– Äntligen! Det här har vi kämpat länge för, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

Textning med tal-till-text vid brittiska BBC.
Textning med tal-till-text vid brittiska BBC.

Sverige ligger långt efter länder som Storbritannien och USA när det gäller textning genom tal-till-text-omvandling. De har därmed betydligt bättre direkttextning än Sverige. De textar också det mesta som sänds.

Men nu har alltså Post- och telestyrelsen (PTS) fått i uppdrag att genomföra ett pilotprojekt för att göra det möjligt även i Sverige. Det välkomnas av HRF:

Äntligen! Det här har vi kämpat länge för, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
Hörselskadade har väntat alldeles för länge på bättre textning, nu hoppas vi på ett snabbt och effektivt utvecklingsarbete.

PTS ska ta fram en prototyp för en språkresursbank, det vill säga en databas för lagring och distribution av språkresurser som tal och text. Prototypen ska användas för att kunna omvandla tal till text, det vill säga direkttextning av tv-program.

PTS får också i uppdrag att analysera och utreda förutsättningarna för utveckling och finansiering av språkresursbanken. De ska bland annat titta på lämpliga förvaltare av prototypen för vidareutveckling. Uppdraget ska genomföras i nära dialog med bland annat Institutet för språk och folkminnen och Sveriges Television.

Att skapa en språkresursbank som gör det möjligt att automatiskt direkttexta tv-program är något som kommer öka tillgängligheten för många med funktionsnedsättning, och ännu ett bra exempel på hur vi kan använda smart it i människans tjänst, sa it- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) vid dagens presskonferens.

Tidigare artiklar om HRFs krav på tal-till-text-omvandling:

Regeringen skärper kraven på textning, men gör inga åtaganden om ny textningsteknik  (2013-12-20)

”Jag är besviken på regeringen”, säger HRFs förbundsordförande efter bakslag om direkttextning  (2013-10-18)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.