Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-06-19">19 juni 2014</time>

Nu ska textningen förbättras genom tal-till-text-omvandling – regeringsbeslut i dag

I dag beslutade regeringen att påbörja utveckling av tal-till-text-omvandling, vilket skapar förutsättningar för mer och bättre textning.
– Äntligen! Det här har vi kämpat länge för, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

Textning med tal-till-text vid brittiska BBC.
Textning med tal-till-text vid brittiska BBC.

Sverige ligger långt efter länder som Storbritannien och USA när det gäller textning genom tal-till-text-omvandling. De har därmed betydligt bättre direkttextning än Sverige. De textar också det mesta som sänds.

Men nu har alltså Post- och telestyrelsen (PTS) fått i uppdrag att genomföra ett pilotprojekt för att göra det möjligt även i Sverige. Det välkomnas av HRF:

Äntligen! Det här har vi kämpat länge för, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
Hörselskadade har väntat alldeles för länge på bättre textning, nu hoppas vi på ett snabbt och effektivt utvecklingsarbete.

PTS ska ta fram en prototyp för en språkresursbank, det vill säga en databas för lagring och distribution av språkresurser som tal och text. Prototypen ska användas för att kunna omvandla tal till text, det vill säga direkttextning av tv-program.

PTS får också i uppdrag att analysera och utreda förutsättningarna för utveckling och finansiering av språkresursbanken. De ska bland annat titta på lämpliga förvaltare av prototypen för vidareutveckling. Uppdraget ska genomföras i nära dialog med bland annat Institutet för språk och folkminnen och Sveriges Television.

Att skapa en språkresursbank som gör det möjligt att automatiskt direkttexta tv-program är något som kommer öka tillgängligheten för många med funktionsnedsättning, och ännu ett bra exempel på hur vi kan använda smart it i människans tjänst, sa it- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) vid dagens presskonferens.

Tidigare artiklar om HRFs krav på tal-till-text-omvandling:

Regeringen skärper kraven på textning, men gör inga åtaganden om ny textningsteknik  (2013-12-20)

”Jag är besviken på regeringen”, säger HRFs förbundsordförande efter bakslag om direkttextning  (2013-10-18)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.