Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-06-24">24 juni 2013</time>

Nu ska elever i Kronoberg få flermikrofonsystem, efter föräldrakrav

Nästa år ska elever med hörselnedsättning i Kronoberg få tillgång till flermikrofonsystem i skolan, det har landstinget beslutat. Det här är en viktig seger för HRFs föräldraförening i Kronoberg, som länge kämpat för barnens rätt att kunna höra sina klasskamrater.

Fotograf: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio

Tidigare i år gick HRFs föräldraförening i Kronoberg in med ett medborgarförslag om flermikrofonsystem för elever med hörselnedsättning, men fick först kalla handen från landstinget, som tyckte att det var för dyrt. Men nu har landstinget ändrat sig och satsar en halv miljon kronor på flermikrofonsystem under 2014, därefter något mindre under de kommande två åren, berättar Smålands-Posten.

– Det låter helt fantastiskt att fler nu kommer att få chansen att använda systemet, säger Maria Takman i föräldraföreningen, som drivit frågan under flera år.

Ett flermikrofonsystem är precis vad det låter som: ett hörseltekniskt system med många mikrofoner. Det gör att elever med hörapparater eller hörselimplantat kan höra alla som pratar i klassrummet – inte bara läraren, utan också andra elever.

För fyra år sedan fick hörselskadade Moa Eriksson i Växjö chansen att prova ett flermikrofonsystem i skolan. Hennes mamma Maria Takman, en av eldsjälarna i HRFs föräldraförening i Kronoberg, lyckades övertala landstinget att denna hörteknik åtminstone borde provas. Utvärderingen visade att flermikrofonsystemet hade positiva effekter för hela klassen – med ökad delaktighet, lägre ljudnivå med mera.

Landstingets helomvändning kan ha samband med vårens medieuppmärksamhet kring bristen på hörselteknisk utrustning för hörselskadade elever. Enligt Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) har det blivit svårare för hörselskadade elever att få de hjälpmedel de behöver i skolan, och tillgången till hörteknik styrs i allt högre grad av godtycke.

I ett reportage i Ekot berättade Moa Eriksson om första gången hon fick chansen att använda ett flermikrofonsystem i skolan:
– Det var en helt otrolig känsla för mig att för första gången kunna höra mina klasskamrater. Och att kunna vara med i diskussionen på ett helt annat sätt än tidigare.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.