Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-06-24">24 juni 2013</time>

Nu ska elever i Kronoberg få flermikrofonsystem, efter föräldrakrav

Nästa år ska elever med hörselnedsättning i Kronoberg få tillgång till flermikrofonsystem i skolan, det har landstinget beslutat. Det här är en viktig seger för HRFs föräldraförening i Kronoberg, som länge kämpat för barnens rätt att kunna höra sina klasskamrater.

Fotograf: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio

Tidigare i år gick HRFs föräldraförening i Kronoberg in med ett medborgarförslag om flermikrofonsystem för elever med hörselnedsättning, men fick först kalla handen från landstinget, som tyckte att det var för dyrt. Men nu har landstinget ändrat sig och satsar en halv miljon kronor på flermikrofonsystem under 2014, därefter något mindre under de kommande två åren, berättar Smålands-Posten.

– Det låter helt fantastiskt att fler nu kommer att få chansen att använda systemet, säger Maria Takman i föräldraföreningen, som drivit frågan under flera år.

Ett flermikrofonsystem är precis vad det låter som: ett hörseltekniskt system med många mikrofoner. Det gör att elever med hörapparater eller hörselimplantat kan höra alla som pratar i klassrummet – inte bara läraren, utan också andra elever.

För fyra år sedan fick hörselskadade Moa Eriksson i Växjö chansen att prova ett flermikrofonsystem i skolan. Hennes mamma Maria Takman, en av eldsjälarna i HRFs föräldraförening i Kronoberg, lyckades övertala landstinget att denna hörteknik åtminstone borde provas. Utvärderingen visade att flermikrofonsystemet hade positiva effekter för hela klassen – med ökad delaktighet, lägre ljudnivå med mera.

Landstingets helomvändning kan ha samband med vårens medieuppmärksamhet kring bristen på hörselteknisk utrustning för hörselskadade elever. Enligt Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) har det blivit svårare för hörselskadade elever att få de hjälpmedel de behöver i skolan, och tillgången till hörteknik styrs i allt högre grad av godtycke.

I ett reportage i Ekot berättade Moa Eriksson om första gången hon fick chansen att använda ett flermikrofonsystem i skolan:
– Det var en helt otrolig känsla för mig att för första gången kunna höra mina klasskamrater. Och att kunna vara med i diskussionen på ett helt annat sätt än tidigare.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.