Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-08-20">20 augusti 2019</time>

Nu öppnar Google koden för sin transkriberingsmotor

Källkod

Nu öppnar Google källkoden för sin transkriberingsmotor, som omvandlar tal till text. Och uppmanar utvecklare världen över att hjälpa till med att utveckla bättre textning och transkribering för hörselskadade och döva.
Det här kan innebära ett stort kliv framåt för mer textning – och hörselsmart samhälle.

”Today, we are sharing our transcription engine with the world so that developers everywhere can build applications with robust transcription.” (”Idag delar vi vår transkriberingsmotor med världen så att utvecklare överallt kan bygga applikationer med robust transkribering.”). Så skrev Google på sin webb i fredags. 

Stor nyhet för hörselskadade

Det här är en stor nyhet för världens hörselskadade. Att Google släpper källkoden fri innebär att fler utvecklare kan ta vid och bygga på de stora framsteg som Google redan gjort. Det i sin tur kan innebära att utvecklingen mot automatisk textning av god kvalitet kan gå ännu snabbare än den redan gör.

Vill ha samarbete

I våras lanserade Google appen Live Transcribe för Android, som omvandlar tal till text och är tänkt att användas som ett slags enklare, automatiserad skrivtolkning för hörselskadade.

Men efter några månaders användartester har Google kommit fram till att det inte är så lätt att uppnå bra textningskvalitet i alla sammanhang. De beslutade sig då för att öppna källkoden och möjliggöra samarbete med andra utvecklare runt om i världen. Och i fredags blev det verklighet.

Länkar

Bringing Live Transcribe’s Speech Engine to Everyone (Google Open Source 2019-08-16)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.