Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-08-20">20 augusti 2019</time>

Nu öppnar Google koden för sin transkriberingsmotor

Källkod

Nu öppnar Google källkoden för sin transkriberingsmotor, som omvandlar tal till text. Och uppmanar utvecklare världen över att hjälpa till med att utveckla bättre textning och transkribering för hörselskadade och döva.
Det här kan innebära ett stort kliv framåt för mer textning – och hörselsmart samhälle.

”Today, we are sharing our transcription engine with the world so that developers everywhere can build applications with robust transcription.” (”Idag delar vi vår transkriberingsmotor med världen så att utvecklare överallt kan bygga applikationer med robust transkribering.”). Så skrev Google på sin webb i fredags. 

Stor nyhet för hörselskadade

Det här är en stor nyhet för världens hörselskadade. Att Google släpper källkoden fri innebär att fler utvecklare kan ta vid och bygga på de stora framsteg som Google redan gjort. Det i sin tur kan innebära att utvecklingen mot automatisk textning av god kvalitet kan gå ännu snabbare än den redan gör.

Vill ha samarbete

I våras lanserade Google appen Live Transcribe för Android, som omvandlar tal till text och är tänkt att användas som ett slags enklare, automatiserad skrivtolkning för hörselskadade.

Men efter några månaders användartester har Google kommit fram till att det inte är så lätt att uppnå bra textningskvalitet i alla sammanhang. De beslutade sig då för att öppna källkoden och möjliggöra samarbete med andra utvecklare runt om i världen. Och i fredags blev det verklighet.

Länkar

Bringing Live Transcribe’s Speech Engine to Everyone (Google Open Source 2019-08-16)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.