Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-03-05">5 mars 2020</time>

Nu måste Elvira börja betala för 8 år gammal hörapparat

Ung kvinna med hörapparat och glasögon håller upp en faktura på 65 kronor från Region Örebro län för "abonnemangsavgift för personliga hjälpmedel".
Elvira Olsson.

Nu kräver Region Örebro län att Elvira Olsson ska betala för att få behålla sina hörapparater – trots att de är 5 och 8 år gamla.
Och Elvira är inte ensam. Regionen har i dagarna börjat fakturera tusentals med en månadsavgift på 65 kronor, oavsett hur gamla hörapparater de har.  
– Vansinnigt fräckt. Regionen har passerat en ny lågvattennivå, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

I veckan började Region Örebro län ta ut den ”abonnemangsavgift” för hjälpmedel som regionen införde i höstas.

Men första fakturautskicket orsakade minst sagt förvirring. Ingen tydlig information om vad avgiften avser medföljde fakturorna. Dessutom fakturerades även personer med riktigt gamla hörapparater och personer som hade provat ut sina hjälpmedel i andra regioner. Till råga på allt gick fakturor ut till personer som var avlidna sedan många år tillbaka.

Och nu översvämmas regionens kundtjänst av klagomål och upprörda frågor.

”Ingen information alls”

En av många hörselskadade som reagerade starkt var Elvira Olsson. Hon har haft sina hörapparater länge, i fem respektive åtta år. Det innebär att båda har passerat ”bäst-före-datum”. Trots det tycker regionen att Elvira ska betala 65 kronor per månad, 780 kronor per år, för hörapparaterna. Gör hon inte det måste hon lämna tillbaka dem.

– Jag borde inte få någon avgift alls för mina gamla hörapparater. Om inte jag minns helt fel så rekommenderas man byta ut sina hörapparater vart femte år, så det känns ju lite konstigt, säger hon.
– Det som känns tråkigast med det här är att jag inte har fått någon information alls från Region Örebro län om vad denna avgift gäller. I så fall hade jag bett att få prova ut nya hörapparater.

”Respektlöst”

– Region Örebro län har skött det här riktigt, riktigt dåligt, tycker Mattias Lundekvam.
– Inte nog med att de inför en avgift som utsätter hjälpmedelsanvändare för negativ särbehandling. De gör det dessutom utan att ge de berörda tydlig information och uppenbarligen även utan att ha koll på vilka de fakturerar och varför. Det är respektlöst.

Bristen på tydlig information om vilka hjälpmedel avgiften gäller skyller regionen på sitt fakturasystem. Och de som har frågor hänvisas till… telefon (!), vilket är otillgängligt för hörselskadade och döva.

HRF har överklagat

Det var i höstas Region Örebro län beslutade att införa en månadsvis abonnemangsavgift på hjälpmedel. Från och med 2020 måste hörselskadade betala 65 kronor i månaden för att få behålla även gamla hörapparater.

Men även för nya hörapparater innebär det ett kraftigt överpris; vid fem års användning får den enskilde betala totalt 4 500 kronor för två hörapparater, trots att de bara kostar regionen 2 200 kronor i inköp.

HRF har överklagat beslutet om abonnemangsavgift i Region Örebro län, via en HRF-medlem i Örebro, med hänvisning till att abonnemangsavgiften inte är förenlig med kommunallagens självkostnadsprincip och bestämmelser om avgiftsuttag. Avgiften strider även mot hälso- och sjukvårdslagens krav på ”vård på lika villkor”. Beslut i förvaltningsrätten väntas under våren.

Länkar

Region Örebro läns informationssida om abonnemangsavgiften

Tidigare artiklar om abonnemangsavgiften

HRF överklagar beslut om abonnemangsavgift (HRF.se 2019-12-19)

Ny abonnemangsavgift på hörapparater kan vara olaglig (HRF.se 2019-11-13)

Chockavgift klubbades av nämnd i Örebro län (HRF.se 2019-10-23)

Stopp för hårt kritiserad månadsavgift på hörapparater (HRF.se 2019-09-25)

Hård HRF-kritik mot månadsavgift på hörapparater (HRF.se 2019-09-09) 

 

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.