Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-11-11">11 november 2014</time>

Nu följer Svenska Bio efter – börjar visa alla svenska filmer med text

Nu följer Svenska Bio efter SF Bio och börjar visa alla svenska filmer med text, om de är textade. Det innebär att de två största biografkedjorna i Sverige har tagit ställning för textning av svensk film.

svbio.img_assist_custom-340x214
Från och med denna fredag, den 14 november, kommer varje svensk film som visas på Svenska Bios biografer att visas med text – om filmen har levererats med text.

Beskedet kommer några dagar efter nyheten att SF Bio nu har beslutat att visa alla textade svenska filmer med text från och med den 5 december. Därmed har de två bolag som dominerar den svenska biografmarknaden anslutit sig till HRFs synsätt, att textning ska vara en grundläggande självklarhet.

”Avgörande genombrott”

– Det vi ser nu är ett avgörande genombrott. Bioföretagen har tagit till sig HRFs argument, och tar tydlig ställning för textning – utan att vänta på tvingande lagstiftning. Bra gjort! säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Förhoppningsvis ger det här ringar på vattnet. Mer text på bio kan göra textning mer självklart även i många andra sammanhang.

Fortsätter jobba för mer textning

För att biograferna ska kunna visa svenska filmer med text måste filmbolagen/filmdistributörerna först texta filmerna. HRF kommer därför att jobba vidare för att alla filmer ska vara försedda med text när de levereras till biograferna. Även dubbade barnfilmer ska ha text så att till exempel en hörselskadad förälder enkelt ska kunna hänga med i vad som sägs, anser HRF.

Mer om SF Bio
Mer om Svenska Bio

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.