Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-11-11">11 november 2014</time>

Nu följer Svenska Bio efter – börjar visa alla svenska filmer med text

Nu följer Svenska Bio efter SF Bio och börjar visa alla svenska filmer med text, om de är textade. Det innebär att de två största biografkedjorna i Sverige har tagit ställning för textning av svensk film.

svbio.img_assist_custom-340x214
Från och med denna fredag, den 14 november, kommer varje svensk film som visas på Svenska Bios biografer att visas med text – om filmen har levererats med text.

Beskedet kommer några dagar efter nyheten att SF Bio nu har beslutat att visa alla textade svenska filmer med text från och med den 5 december. Därmed har de två bolag som dominerar den svenska biografmarknaden anslutit sig till HRFs synsätt, att textning ska vara en grundläggande självklarhet.

”Avgörande genombrott”

– Det vi ser nu är ett avgörande genombrott. Bioföretagen har tagit till sig HRFs argument, och tar tydlig ställning för textning – utan att vänta på tvingande lagstiftning. Bra gjort! säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Förhoppningsvis ger det här ringar på vattnet. Mer text på bio kan göra textning mer självklart även i många andra sammanhang.

Fortsätter jobba för mer textning

För att biograferna ska kunna visa svenska filmer med text måste filmbolagen/filmdistributörerna först texta filmerna. HRF kommer därför att jobba vidare för att alla filmer ska vara försedda med text när de levereras till biograferna. Även dubbade barnfilmer ska ha text så att till exempel en hörselskadad förälder enkelt ska kunna hänga med i vad som sägs, anser HRF.

Mer om SF Bio
Mer om Svenska Bio

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.