Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-02-07">7 februari 2014</time>

Nu börjar OS-festen – med text, för första gången

I kväll skrivs en bit tillgänglighetshistoria. Då invigs vinter-OS i Sotji, som ser ut att bli ett genombrott för textade sportsändningar. TV3 ska texta tolv timmar varje dag under de kommande veckorna; vid tidigare OS har inga tävlingar varit textade. – En milstolpe, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

Charlotte Kalla, svenskt medaljhopp
Charlotte Kalla, svenskt medaljhopp

I november blev det klart att Viasat, som har tv-rättigheterna till de olympiska vinterspelen i Sotji, skulle texta en stor del av sändningarna i TV3, som är huvudkanal för OS-sändningarna. Senare kom besked om att det blir tolv timmars textning per dag i TV3 (text-tv, sid. 199).

In i det sista var det oklart exakt vilka sändningar som textas. Men så sent som i går fick HRF löfte om att Viasat nu ska sprida information om textningen, i tv-rutan, på webben och via andra medier.

Alla de största tävlingarna textas

Viasat lovar att alla de största tävlingarna, uppsnacken och studiotimmarna med svenska expertkommentarer, kommer att vara direkttextade. Ambitionen är att de största skidtävlingarna, Tre Kronors matcher, tävlingar med svenska medaljhopp med mera ska vara textade hela vägen fram till och med avslutningen av OS i Sotji den 23 februari.

– Det här är en milstolpe inom textningen. För första gången får hörselskadade och döva en chans att hänga med i de direktsända tävlingarna, precis som alla andra, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

Information om textning, i sista minuten

Vid varje textad sändning visas en markering i bild om att text finns på sidan 199. Sedan är det bara att gå in på text-tv sid. 199 och plocka fram texten.

Det kommer också att finnas information om vilka program som textas i tablån på Viasats officiella OS-webb samt på TV3s text-tv och i tablån på tv3.se. I dag skickar Viasat också ut information om textningen till landets tidningar och andra medier, men det är oklart om de kommer att ta med det i sina tablåer eftersom det kommer ganska sent. Textade program markeras med ” T.199 info (TV3)” eller bara ”(T)”.

Tidigare artiklar om textning av vinter-OS

Viasat lovar att texta sändningar från vinter-OS (2013-11-07)
”Vi ska texta lejonparten av sändningarna i TV3”, säger Viasat (2014-01-19)

Relaterade nyheter

 • Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-07-02">2 juli 2023</time>

  Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar

  Sommar och semester! Men kanske också hörselstress? Vi på HRF önskar glad sommar med tolv tips på hur du kan hitta ditt hörselsmarta jag, mitt i sommarlugnet – och hitta vägar till ett bättre liv, året om.

 • Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-30">30 juni 2023</time>

  Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen

  Almedalsveckan har tagit ett rejält kliv tillbaka när det gäller hörseltillgänglighet de senaste åren. Bara en dryg tredjedel av arrangemangen har teleslinga och inte ens en tiondel av webbsändningarna textas.
  Men en sak går åt rätt håll: Skrivtolkning i mobilen.

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-02">2 juni 2023</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023

  Den 1 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2023. Nu kan du se hela sändningen i efterhand.