Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-02-07">7 februari 2014</time>

Nu börjar OS-festen – med text, för första gången

I kväll skrivs en bit tillgänglighetshistoria. Då invigs vinter-OS i Sotji, som ser ut att bli ett genombrott för textade sportsändningar. TV3 ska texta tolv timmar varje dag under de kommande veckorna; vid tidigare OS har inga tävlingar varit textade. – En milstolpe, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

Charlotte Kalla, svenskt medaljhopp
Charlotte Kalla, svenskt medaljhopp

I november blev det klart att Viasat, som har tv-rättigheterna till de olympiska vinterspelen i Sotji, skulle texta en stor del av sändningarna i TV3, som är huvudkanal för OS-sändningarna. Senare kom besked om att det blir tolv timmars textning per dag i TV3 (text-tv, sid. 199).

In i det sista var det oklart exakt vilka sändningar som textas. Men så sent som i går fick HRF löfte om att Viasat nu ska sprida information om textningen, i tv-rutan, på webben och via andra medier.

Alla de största tävlingarna textas

Viasat lovar att alla de största tävlingarna, uppsnacken och studiotimmarna med svenska expertkommentarer, kommer att vara direkttextade. Ambitionen är att de största skidtävlingarna, Tre Kronors matcher, tävlingar med svenska medaljhopp med mera ska vara textade hela vägen fram till och med avslutningen av OS i Sotji den 23 februari.

– Det här är en milstolpe inom textningen. För första gången får hörselskadade och döva en chans att hänga med i de direktsända tävlingarna, precis som alla andra, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

Information om textning, i sista minuten

Vid varje textad sändning visas en markering i bild om att text finns på sidan 199. Sedan är det bara att gå in på text-tv sid. 199 och plocka fram texten.

Det kommer också att finnas information om vilka program som textas i tablån på Viasats officiella OS-webb samt på TV3s text-tv och i tablån på tv3.se. I dag skickar Viasat också ut information om textningen till landets tidningar och andra medier, men det är oklart om de kommer att ta med det i sina tablåer eftersom det kommer ganska sent. Textade program markeras med ” T.199 info (TV3)” eller bara ”(T)”.

Tidigare artiklar om textning av vinter-OS

Viasat lovar att texta sändningar från vinter-OS (2013-11-07)
”Vi ska texta lejonparten av sändningarna i TV3”, säger Viasat (2014-01-19)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.