Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-09-22">22 september 2015</time>

Nu börjar Ica texta reklamfilmer, efter påstötning från hörselskadade

Texta era reklamfilmer! Den uppmaningen har Ica fått många gånger från hörselskadade tittare. Och nu har företaget gjort slag i saken och utlovar textning av sina filmer på YouTube. Men när Ica skulle skämta om sin nya satsning på teckenspråk, då fick de kritik.

Den så kallade ”Ica-såpan” är världens längsta reklamserie. I hela 14 år har kedjans små humorsketcher i butiksmiljö rullat i olika reklamkanaler i Sverige och många av filmerna har blivit snackisar. Men eftersom reklamfilmerna bygger på dialog och aldrig textas har de samtidigt blivit ett irritationsmoment för hörselskadade, som inte kan ta del av vad som sägs. Många har därför hört av sig till Ica med klagomål och uppmaningar om att texta.

Börjar texta på YouTube

Det har gett effekt! Nu har Ica bestämt sig för att börja texta filmerna på YouTube, så att den som vill kan se filmerna där. Däremot blir det ingen text när filmerna visas i tv och i olika play-tjänster, berättar företaget för HRF. Det finns i varje fall inga sådana planer.

Fick kritik för skämt på teckenspråk

Tråkigt nog trampade Ica lite snett när de ville berätta om sin satsning på ökad tillgänglighet på ett skämtsamt sätt. De hänvisar till Dövas dag och ”Ica-Stig” berättar om veckans erbjudande på teckenspråk. Det är bara det att det han tecknar och det som står på textraden i inte stämmer. En del döva blev upprörda eftersom de upplevde att Ica driver med teckenspråket. På YouTube fanns den textade förklaringen (”facit” – se nedan): Ica-Stigs teckenspråkslärare har lärt Stig teckna fel för att han inte har betalat för sina lektioner.

Tråkigt nog tycks många ha missat den positiva nyheten i slutet av filmen: att Ica faktiskt nu försöker bli mer tillgängliga för hörselskadade genom att börja texta sina filmer. Ett bra initiativ, som andra reklamfilmsaktörer borde följa efter – inte bara på YouTube utan vid alla visningar, både i tv och på webben.

Kritiken mot Ica-Stig efter skämt om döva (Expressen 2015-05-22)
Ica-Stigs teckenspråk en snackis (Dövas Tidning 2015-05-22)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.