Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-09-22">22 september 2015</time>

Nu börjar Ica texta reklamfilmer, efter påstötning från hörselskadade

Texta era reklamfilmer! Den uppmaningen har Ica fått många gånger från hörselskadade tittare. Och nu har företaget gjort slag i saken och utlovar textning av sina filmer på YouTube. Men när Ica skulle skämta om sin nya satsning på teckenspråk, då fick de kritik.

Den så kallade ”Ica-såpan” är världens längsta reklamserie. I hela 14 år har kedjans små humorsketcher i butiksmiljö rullat i olika reklamkanaler i Sverige och många av filmerna har blivit snackisar. Men eftersom reklamfilmerna bygger på dialog och aldrig textas har de samtidigt blivit ett irritationsmoment för hörselskadade, som inte kan ta del av vad som sägs. Många har därför hört av sig till Ica med klagomål och uppmaningar om att texta.

Börjar texta på YouTube

Det har gett effekt! Nu har Ica bestämt sig för att börja texta filmerna på YouTube, så att den som vill kan se filmerna där. Däremot blir det ingen text när filmerna visas i tv och i olika play-tjänster, berättar företaget för HRF. Det finns i varje fall inga sådana planer.

Fick kritik för skämt på teckenspråk

Tråkigt nog trampade Ica lite snett när de ville berätta om sin satsning på ökad tillgänglighet på ett skämtsamt sätt. De hänvisar till Dövas dag och ”Ica-Stig” berättar om veckans erbjudande på teckenspråk. Det är bara det att det han tecknar och det som står på textraden i inte stämmer. En del döva blev upprörda eftersom de upplevde att Ica driver med teckenspråket. På YouTube fanns den textade förklaringen (”facit” – se nedan): Ica-Stigs teckenspråkslärare har lärt Stig teckna fel för att han inte har betalat för sina lektioner.

Tråkigt nog tycks många ha missat den positiva nyheten i slutet av filmen: att Ica faktiskt nu försöker bli mer tillgängliga för hörselskadade genom att börja texta sina filmer. Ett bra initiativ, som andra reklamfilmsaktörer borde följa efter – inte bara på YouTube utan vid alla visningar, både i tv och på webben.

Kritiken mot Ica-Stig efter skämt om döva (Expressen 2015-05-22)
Ica-Stigs teckenspråk en snackis (Dövas Tidning 2015-05-22)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.