Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2018-10-11">11 oktober 2018</time>

Nu börjar Hörselveckan, med hörseltester i hela landet

HRFs Hörseltestaren visas på en surfplatta, med en hand på person som gör testet.

Ungefär en av tre har inte testat hörseln på över tio år, och det innebär en allvarlig hälsorisk. Därför uppmanar nu Hörselskadades Riksförbund (HRF) hela Sverige att göra ett enkelt gör-det-själv-test under nästa vecka – Hörselveckan.

Hörselnedsättning blir allt vanligare. Över 1,5 miljoner svenskar har svårt att höra i samtal med andra. Ungefär hälften är i yrkesverksam ålder.
Trots det är det många som inte har sökt hjälp eller ens testat sin hörsel. Och att under lång tid slita med hörselproblem leder ofta till huvud­värk, tinnitus, stressymptom och annan ohälsa.

Testa hörseln!

Nu uppmanar HRF allmänheten att kolla sin hörsel under Hörselveckan, den 15–21 oktober. Det är enkelt med Hörseltestaren – ett vetenskapligt validerat gör-det-själv-test, som finns både som app och på webben: www.hörseltestaren.se Testet visar om det finns tecken på en hörselnedsättning och därmed skäl att kontakta hörselvården.

Hörselveckan på 70-tal orter

I samband med Hörselveckan erbjuder HRFs föreningar och distrikt hörseltest och andra aktiviteter på ett 70-tal orter runt om i landet – från Kalix i norr till Ronneby i söder. Under devisen ”Ett hörselsmart samhälle nu!” sprider hörselskadade kunskap till andra hörselskadade och anhöriga.
En lista med vad som händer under Hörselveckan runt om i landet finns i HRFs Hörselveckan-kalender.


Presskontakt:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Pressmeddelande som pdf:
”Nu börjar Hörselveckan, med hörseltester i hela landet”  (2018-20-12)

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades kulturpris till Marie Bengts och Jimmy Uller
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2022-06-14">14 juni 2022</time>

  Hörselskadades kulturpris till Marie Bengts och Jimmy Uller

  Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller fick på tisdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2022. Ett pris som uppmärksammar hörselskadades insatser inom kulturområdet.

 • Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-10-15">15 oktober 2021</time>

  Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet

  I morgon, lördag 16 oktober, är det Hörselskadades Dag. Det uppmärksammas på ett 30-tal orter runt om i landet, då Hörselskadades Riksförbund (HRF) från norr till söder efterlyser ett "hörselsmart samhälle" för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-06-22">22 juni 2021</time>

  Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 

  En ung konstnär med färgsprakande lyskraft och en teatergrupp som utmanar normer med humor och svärta. Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ belönades på tisdagen med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris – ett helt nytt kulturpris för hörselskadade.