Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2018-10-11">11 oktober 2018</time>

Nu börjar Hörselveckan, med hörseltester i hela landet

HRFs Hörseltestaren visas på en surfplatta, med en hand på person som gör testet.

Ungefär en av tre har inte testat hörseln på över tio år, och det innebär en allvarlig hälsorisk. Därför uppmanar nu Hörselskadades Riksförbund (HRF) hela Sverige att göra ett enkelt gör-det-själv-test under nästa vecka – Hörselveckan.

Hörselnedsättning blir allt vanligare. Över 1,5 miljoner svenskar har svårt att höra i samtal med andra. Ungefär hälften är i yrkesverksam ålder.
Trots det är det många som inte har sökt hjälp eller ens testat sin hörsel. Och att under lång tid slita med hörselproblem leder ofta till huvud­värk, tinnitus, stressymptom och annan ohälsa.

Testa hörseln!

Nu uppmanar HRF allmänheten att kolla sin hörsel under Hörselveckan, den 15–21 oktober. Det är enkelt med Hörseltestaren – ett vetenskapligt validerat gör-det-själv-test, som finns både som app och på webben: www.hörseltestaren.se Testet visar om det finns tecken på en hörselnedsättning och därmed skäl att kontakta hörselvården.

Hörselveckan på 70-tal orter

I samband med Hörselveckan erbjuder HRFs föreningar och distrikt hörseltest och andra aktiviteter på ett 70-tal orter runt om i landet – från Kalix i norr till Ronneby i söder. Under devisen ”Ett hörselsmart samhälle nu!” sprider hörselskadade kunskap till andra hörselskadade och anhöriga.
En lista med vad som händer under Hörselveckan runt om i landet finns i HRFs Hörselveckan-kalender.


Presskontakt:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Pressmeddelande som pdf:
”Nu börjar Hörselveckan, med hörseltester i hela landet”  (2018-20-12)

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

  Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

  I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
  – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-16">16 oktober 2023</time>

  Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”

  Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning. Men ungefär en tredjedel har inte sökt vård eller ens testat hörseln – och det innebär en allvarlig hälsorisk.  
  ”Kolla hörseln på tre minuter”, uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan i hela landet.