Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2023-10-16">16 oktober 2023</time>

Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”

Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning. Men ungefär en tredjedel har inte sökt vård eller ens testat hörseln – och det innebär en allvarlig hälsorisk.  
”Kolla hörseln på tre minuter”, uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan i hela landet.

Tidig upptäckt av en hörselnedsättning kan rädda hälsan och jobbet, men också relationerna till nära och kära. Att tidigt få hjälp med hörseln kan till och med fördröja demens och ge längre liv, visar forskningen. 

Vetenskapligt webbtest

Under Hörselveckan, 16–22 oktober, uppmanar HRF hela Sverige: Lägg 3 minuter på att göra ett vetenskapligt självtest* på horseltestaren.se. Ta hand om din hörselhälsa. 

Testet kostar ingenting och går att göra direkt i mobilen. I anslutning till testet går det också att ställa frågor till HRFs hörselrådgivare, via telefon eller mejl.

Hundratusentals riskerar ohälsa – i onödan

En av fem vuxna har svårt att höra i samtal med andra. Det handlar om över 1,5 miljoner svenskar, varav nästan hälften är i yrkesverksam ålder.

Trots det är det många som inte har sökt hjälp och därför löper stor risk att drabbas av ohälsa och sjukskrivning. Att dagligen ha svårt att höra innebär en stor påfrestning, med missförstånd och utanförskap, men också huvudvärk, kroppsvärk, tinnitus, stress, trötthet och utmattning. Ny forskning visar också att obehandlad hörselnedsättning är den största riskfaktorn för demens.

Hörselveckan på 40-tal orter

I samband med Hörselveckan erbjuder HRFs föreningar och distrikt hörseltest och information på ett 40-tal orter runt om i landet – från Kalix i norr till Lund i söder. 

Läs mer om vad som händer på olika orter i Hörselveckan-kalendern.
Kontaktpersoner i HRFs föreningar och distrikt hittas på: hrf.se/lokalt eller kontakta HRF (se nedan).

Fakta om Hörseltestaren

 • Hörseltestaren är utvecklat och vetenskapligt validerat av Forskningsinstitutet Hörselbron för Hörselskadades Riksförbund (HRF).
 • I testet gäller det att urskilja ord som sägs i brus. Resultatet ger en indikation på om du hör normalt eller sämre än normalt. Vid tecken på hörselnedsättning är det dags att kontakta hörselvården.
 • Webbtest av denna typ rekommenderas av Världshälsoorganisationen WHO i World Report on Hearing.

Presskontakt: Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Läs mer om hörsel: Allt om hörsel, HRFs kunskapsbank på webben.

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-05">5 juni 2024</time>

  Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke

  Musiketerapeuten och kyrkomusikern Nina Walloscke från Luleå fick på onsdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2024– ett pris till hörselskadade som berikar svenskt kulturliv.

 • Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm
  Två leende kvinnor med blombukett och diplom.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-02">2 juni 2024</time>

  Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm

  På söndagen prisades Hörselskadades Riksförbunds distrikt i Stockholms län, som efter tio års kamp lyckats stoppa de hårt kritiserade hörselcheckarna i regionen.
  – Imponerande, sa förbundsordförande Ulf Olsson, när han hyllade Årets HRF-inspiratörer 2024.

 • I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-05-06">6 maj 2024</time>

  I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet

  I dag går starten för ”Vad sa-loppet” – en kampanj till stöd för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Från Luleå och Piteå i norr till Lund och Ystad i söder kommer barn, företag och pensionärer springa,...