Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-03-27">27 mars 2014</time>

Nu blir det textning på sidan 199 för de flesta tv-kanaler

Nu börjar både TV4s och SVTs kanaler lägga sin textning på samma text-tv-sida: 199. Den efterlängtade övergången sker i nästa vecka, den 2-3 april, och innebär att alla stora svenska tv-kanaler nu kommer att använda samma sidnummer.

texttvny.img_assist_custom-340x192
I somras meddelade SVT och TV4 att de hade kommit överens om att använda text-tv-sidan 199 för textning i alla sina olika kanaler från och med 2014. Efter uppmaningar från HRF hade de beslutat sig för att samarbeta om denna tillgänglighetsfråga och göra det enklare för tittarna att hitta texten på text-tv. Fram till nu har tittarna behövt hålla reda på olika sidnummer för olika kanaler, vilket har varit både opraktiskt och otydligt.

Övergången till en gemensam textningssida blev fördröjd av tekniska skäl, men nu ska det äntligen bli av. På onsdag, den 2 april, är det bara att knappa in sidan 199 på text-tv för att få fram texten på program i alla SVTs och TV4s olika kanaler, såvida programmet är textat. För de tittare som tar emot tv-signalen via satellit sker övergången något senare, först den 3 april.

SVT och TV4 samlar sina kanaler på sidan 199

SVT1 har sedan tidigare sin textning på text-tv sidan 199, men nu blir det 199 som gäller även för SVT2, Barnkanalen, Kunskapskanalen och SVT World. De gamla textningssidorna för dessa kanaler upphör vid övergången till 199.

Samma sak gäller TV4-gruppens kanaler. Sidan 199 ska nu användas även av TV4, Sjuan, TV12, TV4 Fakta, TV4 Fakta XL och TV4 Film. Samtliga dessa kanaler har textats via sidan 890, men den sidan upphör alltså vid övergången till 199.

Andra kanaler som redan lägger sin textning på sidan 199 är TV3, Kanal 5, Kanal 9 och C More.

”TV-bolagen har lyssnat på oss”

Redan i somras välkomnade HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, SVTs och TV4s samarbete kring tillgängligheten:
– Det är roligt att tv-bolagen har lyssnat på oss, och nu förbättrar servicen för hörselskadade, döva och alla andra som använder text.

Symbolen för textning är ett svart T på rosa botten, och är samma för SVT och TV4. Den togs fram som en del av tv-bolagens samarbete kring tillgänglighet.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.