Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-08-29">29 augusti 2013</time>

Nu blir det enklare att hitta textning och tolkning i tv

Nu ska det bli enklare att hitta textade och tolkade program i SVTs och TV4s kanaler, tack vare gemensamma symboler för textning, teckenspråkstolkning, syntolkning och uppläst text. Och vid årsskiftet börjar kanalerna använda samma text-tv-sida för textning, sidan 199. Båda delarna har kommit till efter uppmaningar från HRF.

4symboler_tillganglighetNu har SVT och TV4 valt att samarbeta för att förbättra sin information om tillgänglighet i tv. Det här är något som HRF har efterlyst under flera år.

Nya symboler för textning och tolkning

Det första steget är att de båda tv-bolagen har tagit fram fyra, gemensamma symboler för textning, teckenspråkstolkning, syntolkning och uppläst text (se bilden ovan).
Symbolerna ska användas både i tv-rutan, tablåerna och på webben för att tala om hur tillgängligt programmet är.

Textning på sidan 199 för alla kanaler

En ännu större HRF-framgång är att kanalerna nu har kommit överens om att använda ett enda sidnummer för textning via text-tv på alla sina kanaler. I dag har olika kanaler olika sidnummer, men från och med 2014 är det bara att knappa in sidan 199 på text-tv för att få fram texten på program i alla SVTs och TV4s olika kanaler, såvida programmet är textat.

– HRF har länge påtalat det opraktiska med att tv-tittare måste hålla reda på en rad olika sidnummer för textning, och har uppmanat kanalerna att förenkla genom att samarbeta kring detta. Det är roligt att tv-bolagen har lyssnat på oss, och nu förbättrar servicen för hörselskadade, döva och alla andra som använder text, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

Lanseras på Kristallen-galan i morgon

De nya symbolerna för tillgänglighet i SVT och TV4 lanseras i samband med tv-galan ”Kristallen 2013” i morgon, fredag 30 augusti. Programmet sänds i SVT1 med start kl 20.00, och direkttextas på text-tv sidan 199. Programmet teckenspråkstolkas på SVT Play.

SVTs och TV4s pressmeddelande

Mer om SVTs tillgänglighetstjänster

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.