Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2023-11-14">14 november 2023</time>

Nu avskaffas Fritt val av hörapparater i Stockholm:  ”Äntligen stopp för ett havererat vårdsystem”

Porträtt på Agneta Österman Lindquist.
Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande, HRF Stockholms län. Foto: Peter Knutson

Nu är det klart att Region Stockholm avskaffar det hårt kritiserade hörselvårdssystemet ”Fritt val” i januari 2025. Och Hörselskadades Riksförbund (HRF) jublar. 
– Lättnaden är enorm. I tolv år har vi stöttat och tagit strid för förtvivlade människor som hamnat i kläm i detta system. Nu ska det äntligen få ett slut, säger Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande för HRF Stockholms län.

Nio av tio som provar ut hörapparater i Stockholms län köper dem privat. De får en ”hörselcheck” från regionen, men betalar ofta tusentals kronor ur egen ficka – trots att de kan få hörapparater från regionen inom patientavgiften på 600 kronor. Det här är följden av ”Fritt val”-systemet. 

Har vilseletts

Men nu sätter Region Stockholm stopp. I nästa vecka fattas beslut om att avveckla Fritt val-systemet. Om ungefär ett år försvinner hörselcheckarna, som har använts som morot för att sälja hörapparater. Istället ska det finnas ett ännu större, upphandlat sortiment, med hörapparater för alla behov. Ingen ska behöva betala mer än patientavgiften för att höra bra.   

– Oj, som vi i HRF har kämpat och hoppats på det här, säger Agneta Österman Lindquist.
– I dag tänker jag på alla de stockholmare jag har mött som har vilseletts, som har köpt hörapparater dyrt, helt i onödan. Som har känt sig lurade. Det här är en seger också för dem.

Mindre valfrihet

Stockholm ligger i botten i det Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering, som bygger på omfattande patientenkäter. Det dåliga betyget har ett direkt samband med Fritt val-systemet, bedömer HRF.

– Syftet med ”Fritt val” var att ge ökad valfrihet, men det blev tvärtom. Valfriheten reduceras ofta till val av prisnivå och hörapparattillverkarnas försäljningsintressen har ett direkt inflytande över hörapparatutprovningarna, säger Agneta Österman Lindquist.

Stärker tilliten

Inte bara HRF, utan också Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd och andra tunga instanser har kritiserat ”Fritt val”-systemet. De pekar särskilt på audionomernas dubbla roller, som både säljare och vårdgivare, som har inneburit etiska prolem och intressekonflikter. 

Men nu kan det ändras, hoppas Agneta Österman Lindquist:
– Avvecklingen av Fritt val bidrar till att stärka tilliten mellan audionom och patient, något som är ovärderligt.

Beslut om att avskaffa Fritt val fattas av Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm den 21 november. 

Presskontakt:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

DN-artikel om ”jättestort framsteg för HRF”

Region Stockholm skrotar kritiserat system för hörapparater (DN 2023-11-14)

Relaterade nyheter

  • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

    Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

    Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
    – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

  • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

    Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

    Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.

  • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

    Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

    I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
    – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).