Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-02-28">28 februari 2013</time>

Nio organisationer bakom krav på att Boverket ska skärpa ljudmiljöregler för skolan

HRF har lyckats samla totalt nio organisationer bakom en uppmaning till Boverket att skärpa ljudmiljöreglerna för skolan. De nio har ställt sig bakom en gemensam skrivelse, som HRF i dag överlämnar till Boverkets generaldirektör, i samband med en uppvaktning, tillsammans med Lärarförbundet.

De nio organisationerna är: Hörselskadades Riksförbund (HRF), Riksförbundet Attention, Dyslexiförbundet FMLS, Riksförbundet Hem och Skola, Lärarförbundet, Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige (SIOS), Svenska Pedagogiska Audiologiska Föreningen (SPAF), Svensk Teknisk Audiologisk Förening (STAF) och Unga Hörselskadade (UH).

Organisationerna är kritiska till att Boverket har tagit fram utkast till uppdatering av byggreglerna, utan att föreslå skärpta krav på ljudmiljön i skolan. Skrivelsen hänvisar till aktuell forskning och konstaterar: ”Dålig ljudmiljö i skolan och förskolan är ett stort och välkänt problem som drabbar barn, elever och lärare hårt. […] Ingen som på allvar vill se bättre förutsättningar för kunskapsinhämtning, mindre stress och färre psykosociala problem bland dagens barn och ungdomar kan blunda för de negativa konsekvenserna av en bristfällig akustisk miljö med dålig taluppfattbarhet.”

Organisationernas skrivelse till Boverket (pdf)

HRFs kritik mot Boverket (remissvar)

Lärarförbundet

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.