Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-02-28">28 februari 2013</time>

Nio organisationer bakom krav på att Boverket ska skärpa ljudmiljöregler för skolan

HRF har lyckats samla totalt nio organisationer bakom en uppmaning till Boverket att skärpa ljudmiljöreglerna för skolan. De nio har ställt sig bakom en gemensam skrivelse, som HRF i dag överlämnar till Boverkets generaldirektör, i samband med en uppvaktning, tillsammans med Lärarförbundet.

De nio organisationerna är: Hörselskadades Riksförbund (HRF), Riksförbundet Attention, Dyslexiförbundet FMLS, Riksförbundet Hem och Skola, Lärarförbundet, Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige (SIOS), Svenska Pedagogiska Audiologiska Föreningen (SPAF), Svensk Teknisk Audiologisk Förening (STAF) och Unga Hörselskadade (UH).

Organisationerna är kritiska till att Boverket har tagit fram utkast till uppdatering av byggreglerna, utan att föreslå skärpta krav på ljudmiljön i skolan. Skrivelsen hänvisar till aktuell forskning och konstaterar: ”Dålig ljudmiljö i skolan och förskolan är ett stort och välkänt problem som drabbar barn, elever och lärare hårt. […] Ingen som på allvar vill se bättre förutsättningar för kunskapsinhämtning, mindre stress och färre psykosociala problem bland dagens barn och ungdomar kan blunda för de negativa konsekvenserna av en bristfällig akustisk miljö med dålig taluppfattbarhet.”

Organisationernas skrivelse till Boverket (pdf)

HRFs kritik mot Boverket (remissvar)

Lärarförbundet

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.