Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2013-10-22">22 oktober 2013</time>

Nej till hörselcheckar i Uppsala län får beröm av HRF

Uppsala läns landsting har beslutat att säga nej till så kallade hörselcheckar. Ett klokt beslut, anser Hörselskadades Riksförbund (HRF).
– Hörselcheckar medför allvarliga problem. Det ser vi åtskilliga exempel på i Stockholm, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Uppsala läns landsting beslutade på måndagen att inte införa så kallat ”friare val av hjälpmedel” inom hörselområdet. Det innebär att landstinget inte kommer att uppmuntra enskilda att köpa hörapparater privat ur egen ficka med hjälp av ett bidrag – en ”hörselcheck”.

Beslutet i hälso- och sjukvårdsstyrelsen kom efter en utredning som har tagit stort intryck av HRFs varningar. I beslutet konstateras det att ett system med bidrag till privat köp av hörhjälpmedel förmodligen skulle innebära ”en klart högre kostnad för brukarna”.

– Nu har både Uppsala län och Östergötland tagit tydligt avstånd från hörselcheckar. Det är berömvärt att de sätter hörselskadades intressen före företagens, säger Jan-Peter Strömgren.
– Både Stockholm och Skåne borde följa efter. Därifrån får vi ofta rapporter om hur patienter upplever att de mer eller mindre lurats att köpa dyra hör­appa­rater med hörselcheck. En del har fått betala 20 000–30 000 kronor ur egen ficka, trots att landstinget har likvärdiga hörapparater.

Mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef: 070–536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Kort om vårdval: Vårdval inom hörselvården finns i Uppsala läns landsting, Stockholms läns landsting, Region Skåne och Landstinget i Östergötland. Innebär att den som behöver hörapparat kan vända sig till olika privata hörselföretag som är auktoriserade av landstinget, och det är landstingets patientavgifter som gäller.

Kort om hörselcheckar: Finns endast i Stockholms läns landsting och Region Skåne. Innebär att den som behöver en hörapparat och som väljer att köpa den privat kan få ett bidrag från landstinget/regionena. Hur långt checken räcker varierar; i vissa fall täcker den kostnaden för hörapparaten, men den enskilde kan också få betala stora summor utöver checken.

Läs mer om HRFs syn på vårdval inom hörselvården

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-05">5 juni 2024</time>

  Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke

  Musiketerapeuten och kyrkomusikern Nina Walloscke från Luleå fick på onsdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2024– ett pris till hörselskadade som berikar svenskt kulturliv.

 • Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm
  Två leende kvinnor med blombukett och diplom.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-02">2 juni 2024</time>

  Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm

  På söndagen prisades Hörselskadades Riksförbunds distrikt i Stockholms län, som efter tio års kamp lyckats stoppa de hårt kritiserade hörselcheckarna i regionen.
  – Imponerande, sa förbundsordförande Ulf Olsson, när han hyllade Årets HRF-inspiratörer 2024.

 • I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-05-06">6 maj 2024</time>

  I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet

  I dag går starten för ”Vad sa-loppet” – en kampanj till stöd för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Från Luleå och Piteå i norr till Lund och Ystad i söder kommer barn, företag och pensionärer springa,...