Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-10-17">17 oktober 2017</time>

”Mycket givande” samtal med minister inledde Hörselveckan

Mattias Lundekvam och Åsa Regnér ler in i kameran.

Vad kan regeringen göra för att förbättra hörselskadades vardag?
HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam inledde Hörselveckan med ett ”mycket bra samtal” med barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), som är ansvarig för funktionshinderpolitiken.

Det var under Almedalsveckan Åsa Regnér och Mattias Lundekvam bestämde att träffas i höst, för att prata om hörselskadades villkor och olika aktuella frågor.

”Konkret” samtal om viktiga ämnen

Och på måndagen blev det av. Det blev ett ”mycket givande och konkret” samtal om en rad viktiga ämnen, bland annat:

 • Bättre stöd till äldre hörselskadade: HRF vill ha mer kommunikations- och hörselkompetens hos vård- och omsorgspersonal samt hörselinstruktör eller motsvarande i varje kommun.
 • Jämlik och seriös hörselvård: HRF vill ha lagstiftning om förbud mot medfinansiering i vården, det vill säga mot hörselcheckar och ”Fritt val”. Vi vill också att alla avgifter för hjälpmedel och besök i samband med behovsbedömning och förskrivning ska omfattas av högkostnadsskyddet.
 • Begränsa hörapparatindustrins inflytande: HRF vill reglera hörapparatindustrins möjligheter att äga mottagningar som provar ut hörapparater.
 • Skärpta utprovningsregler: HRF vill ha lagstiftning som säger att endast legitimerade audionomer får prova ut hörapparater.
 • Bättre tolkservice: HRF vill ha bättre möjligheter att få tolkning i arbetslivet.
 • Hörseltest för nyanlända: HRF vill att alla erbjuds hörseltest innan de påbörjar utbildning i Svenska för invandrare (SFI). Andelen hörselskadade är stor bland nyanlända. Utan hörselvård och rätt stöd får de svårt att lära sig svenska och bygga ett nytt liv i Sverige.

Ansvarig för funktionshinderpolitiken

Åsa Regnér är ansvarig för funktionshinderpolitiken och det var i den egenskapen hon träffade HRFs förbundsordförande på måndagen. Flera frågor i hennes portfölj är just nu mycket aktuella, bland annat Hjälpmedelsutredningen.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.