Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-10-17">17 oktober 2017</time>

”Mycket givande” samtal med minister inledde Hörselveckan

Mattias Lundekvam och Åsa Regnér ler in i kameran.

Vad kan regeringen göra för att förbättra hörselskadades vardag?
HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam inledde Hörselveckan med ett ”mycket bra samtal” med barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), som är ansvarig för funktionshinderpolitiken.

Det var under Almedalsveckan Åsa Regnér och Mattias Lundekvam bestämde att träffas i höst, för att prata om hörselskadades villkor och olika aktuella frågor.

”Konkret” samtal om viktiga ämnen

Och på måndagen blev det av. Det blev ett ”mycket givande och konkret” samtal om en rad viktiga ämnen, bland annat:

 • Bättre stöd till äldre hörselskadade: HRF vill ha mer kommunikations- och hörselkompetens hos vård- och omsorgspersonal samt hörselinstruktör eller motsvarande i varje kommun.
 • Jämlik och seriös hörselvård: HRF vill ha lagstiftning om förbud mot medfinansiering i vården, det vill säga mot hörselcheckar och ”Fritt val”. Vi vill också att alla avgifter för hjälpmedel och besök i samband med behovsbedömning och förskrivning ska omfattas av högkostnadsskyddet.
 • Begränsa hörapparatindustrins inflytande: HRF vill reglera hörapparatindustrins möjligheter att äga mottagningar som provar ut hörapparater.
 • Skärpta utprovningsregler: HRF vill ha lagstiftning som säger att endast legitimerade audionomer får prova ut hörapparater.
 • Bättre tolkservice: HRF vill ha bättre möjligheter att få tolkning i arbetslivet.
 • Hörseltest för nyanlända: HRF vill att alla erbjuds hörseltest innan de påbörjar utbildning i Svenska för invandrare (SFI). Andelen hörselskadade är stor bland nyanlända. Utan hörselvård och rätt stöd får de svårt att lära sig svenska och bygga ett nytt liv i Sverige.

Ansvarig för funktionshinderpolitiken

Åsa Regnér är ansvarig för funktionshinderpolitiken och det var i den egenskapen hon träffade HRFs förbundsordförande på måndagen. Flera frågor i hennes portfölj är just nu mycket aktuella, bland annat Hjälpmedelsutredningen.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.