Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-06-14">14 juni 2013</time>

Musikers hörselproblem togs upp på konferens i Luleå

Olika hörselskador är ett av de vanligaste hälsoproblemen för musiker. Det konstaterades vid en konferens om musikers hälsa på Luleå Tekniska Universitet.

Det är främst inom tre områden som skaderisken är extra stor för musiker: Det är muskelskador, psykosocial ohälsa och hörselproblem. Vid konferensen presenterades aktuell forskning inom området.

– Vi behöver forska mer på detta område. Dessutom jobbar vi för att utveckla en nationell företagshälsovård för artister och musiker i Sverige, säger Ulrik Röijezon, forskare vid hälsovetenskapliga institutionen vid Luleå Tekniska Universitet.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.