Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-06-03">3 juni 2016</time>

Mattias Lundgren vald till ny förbundsordförande

Mattias Lundgren, 37, är ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han valdes av HRFs kongress, som även utsåg en ny förbundsstyrelse.
– Jag brinner för hörselskadades rättigheter. Därför vill jag göra HRF till en starkare kraft i samhället, säger han.

Denna bild kommer från HRF och är fri för all publicering. 160528. Foto:Lasse Hejdenberg Hejdlösa Bilder AB lasse.hejdenberg@hejdlosa.se +46703311118 Box 594 581 07 Linköping Sweden 300 dpi, AdobeRGB
Mattias Lundgren valdes till förbundsordförande med röstsiffrorna 111-24. Foto: Lasse Hejdenberg

Mattias Lundgren från Västerhaninge valdes till förbundsordförande för en fyraårsperiod av hörselskadades kongress, som samlades i Linköping den 27-29 maj. Han valdes med röstsiffrorna 111-24.
– Jag tycker att det ska bli otroligt spännande att leda HRFs arbete för ett hörselsmart samhälle, säger Mattias Lundgren.
– Jag är övertygad om att ett samhälle där hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet, och känna sig trygga och starka – det är ett samhälle som är bra för alla.

Ny förbundsstyrelse

Kongressen utsåg Jonas Sahlberg, Sollentuna, till ny förbundskassör, samt valde nio övriga ledamöter till förbundsstyrelsen: Carina Albertsson, Skellefteå (omval); Eva Blomquist, Jönköping (omval); Lena Thorén, Uppsala (omval); Sune Wadenheim, Malmö (omval); Agneta Österman, Möja (omval); Susanna Ahlström, Linköping (nyval); Jan Fryklund, Åled (nyval); Susanne Gärtner, Örnsköldsvik (nyval); Eivor Johansson, Göteborg (nyval).

Vill lyfta hörselskadades frågor

Temat för HRFs kongress är ”Stark, synlig, hörselsmart”, och det kommer också att vara en röd tråd under de kommande åren, förklarar HRFs nye förbundsordförande.
– Hörselskadades frågor måste komma högre upp på samhällets dagordning. I dag är det alltför många hörselskadade som inte kan leva sina liv fullt ut, på grund av diskriminerande otillgänglighet, brist på hörselvård och negativa attityder. Så får det inte vara.

Har jobbat med intressepolitik

Mattias Lundgren har tidigare varit ordförande för Unga Hörselskadade (UH), 2006–2008. Under åren 2008–2016 var han anställd som ombudsman vid HRFs förbundskansli i Stockholm, där han har arbetat med intressepolitiska frågor, främst hörselvårds- och tillgänglighetsfrågor. Han har bakgrund som kock och som lärare, samt har studerat statskunskap och historia.

Mattias Lundgren tar vid efter Jan-Peter Strömgren, som varit HRFs förbundsordförande i fyra mandatperioder, 16 år.

Läs mer om kongressen på HRFs kongresswebb

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.