Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-06-03">3 juni 2016</time>

Mattias Lundgren vald till ny förbundsordförande

Mattias Lundgren, 37, är ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han valdes av HRFs kongress, som även utsåg en ny förbundsstyrelse.
– Jag brinner för hörselskadades rättigheter. Därför vill jag göra HRF till en starkare kraft i samhället, säger han.

Denna bild kommer från HRF och är fri för all publicering. 160528. Foto:Lasse Hejdenberg Hejdlösa Bilder AB lasse.hejdenberg@hejdlosa.se +46703311118 Box 594 581 07 Linköping Sweden 300 dpi, AdobeRGB
Mattias Lundgren valdes till förbundsordförande med röstsiffrorna 111-24. Foto: Lasse Hejdenberg

Mattias Lundgren från Västerhaninge valdes till förbundsordförande för en fyraårsperiod av hörselskadades kongress, som samlades i Linköping den 27-29 maj. Han valdes med röstsiffrorna 111-24.
– Jag tycker att det ska bli otroligt spännande att leda HRFs arbete för ett hörselsmart samhälle, säger Mattias Lundgren.
– Jag är övertygad om att ett samhälle där hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet, och känna sig trygga och starka – det är ett samhälle som är bra för alla.

Ny förbundsstyrelse

Kongressen utsåg Jonas Sahlberg, Sollentuna, till ny förbundskassör, samt valde nio övriga ledamöter till förbundsstyrelsen: Carina Albertsson, Skellefteå (omval); Eva Blomquist, Jönköping (omval); Lena Thorén, Uppsala (omval); Sune Wadenheim, Malmö (omval); Agneta Österman, Möja (omval); Susanna Ahlström, Linköping (nyval); Jan Fryklund, Åled (nyval); Susanne Gärtner, Örnsköldsvik (nyval); Eivor Johansson, Göteborg (nyval).

Vill lyfta hörselskadades frågor

Temat för HRFs kongress är ”Stark, synlig, hörselsmart”, och det kommer också att vara en röd tråd under de kommande åren, förklarar HRFs nye förbundsordförande.
– Hörselskadades frågor måste komma högre upp på samhällets dagordning. I dag är det alltför många hörselskadade som inte kan leva sina liv fullt ut, på grund av diskriminerande otillgänglighet, brist på hörselvård och negativa attityder. Så får det inte vara.

Har jobbat med intressepolitik

Mattias Lundgren har tidigare varit ordförande för Unga Hörselskadade (UH), 2006–2008. Under åren 2008–2016 var han anställd som ombudsman vid HRFs förbundskansli i Stockholm, där han har arbetat med intressepolitiska frågor, främst hörselvårds- och tillgänglighetsfrågor. Han har bakgrund som kock och som lärare, samt har studerat statskunskap och historia.

Mattias Lundgren tar vid efter Jan-Peter Strömgren, som varit HRFs förbundsordförande i fyra mandatperioder, 16 år.

Läs mer om kongressen på HRFs kongresswebb

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.