Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-04-20">20 april 2016</time>

Mattias Lundgren föreslås bli HRFs näste förbundsordförande

Foto: Maria Ström

Mattias Lundgren, 37, föreslås bli ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Det meddelar valberedningen i dag. Jonas Sahlberg, 53, nomineras som ny förbundskassör.

Efter en längre process med utfrågningar, utvärderingar och samtal har valberedningen beslutat att nominera Mattias Lundgren från HRF Haninge som ny förbundsordförande för HRF. Han var en av de tre kandidater som valberedningen presenterade vid fem hearings runt om i landet i vintras.

Mattias Lundgren har lång erfarenhet av att driva hörselskadades frågor. För ungefär 16 år sedan engagerade han sig i Unga Hörselskadade (UH), där han var ordförande 2006–2008. Sedan 2008 är han ombudsman vid HRFs förbundskansli i Stockholm, där han arbetar med intressepolitiska frågor, främst hörselvårds- och tillgänglighetsfrågor. Han har också arbetat med att stimulera den intressepolitiska verksamheten ute i föreningar och distrikt. Mattias har en hörselnedsättning sedan födseln och använder hörapparater. Han har även lättare tinnitus. Han utbildade sig först till kock, men studerade sedan statskunskap och historia, och har under en period jobbat som lärare. I dag bor han i Västerhaninge, med sambo och två barn.

Foto: Anita Hardy
Foto: Anita Hardy

Jonas Sahlberg föreslås bli ny förbundskassör efter Eva Sten, som inte står till förfogande för det uppdraget. Jonas har varit engagerad inom HRF i många år och är i dag kassör i HRF-distriktet i Stockholms län. Han har tidigare varit kassör i Stockholmsföreningen. Han arbetar i dag som fastighetsförvaltare, men under större delen av sitt yrkesliv har han suttit i olika ledningspositioner inom IT-branschen. Han har lång erfarenhet av arbete med bokföring och redovisning, och har även jobbat med införande av nya administrativa system och rutiner. Jonas Sahlberg är hörselskadad sedan barndomen. Han har i dag dubbla cochleaimplantat är även medlem i Cochlea-implantatföreningen i Stockholms län. Han är gift och bor i Sollentuna.

Övriga nominerade som förbundsordförande

Står till förfogande: Agneta Österman, Eva Sten
Står inte till förfogande: Carina Albertsson, Lars Lindberg

Övriga nominerade som förbundskassör

Står inte till förfogande: Eva Sten

Övriga förslag senast 26 april

Valberedningen presenterar samtliga nomineringar till förbundsstyrelse och revisorer senast den 26 april.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.