Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-04-20">20 april 2016</time>

Mattias Lundgren föreslås bli HRFs näste förbundsordförande

Foto: Maria Ström

Mattias Lundgren, 37, föreslås bli ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Det meddelar valberedningen i dag. Jonas Sahlberg, 53, nomineras som ny förbundskassör.

Efter en längre process med utfrågningar, utvärderingar och samtal har valberedningen beslutat att nominera Mattias Lundgren från HRF Haninge som ny förbundsordförande för HRF. Han var en av de tre kandidater som valberedningen presenterade vid fem hearings runt om i landet i vintras.

Mattias Lundgren har lång erfarenhet av att driva hörselskadades frågor. För ungefär 16 år sedan engagerade han sig i Unga Hörselskadade (UH), där han var ordförande 2006–2008. Sedan 2008 är han ombudsman vid HRFs förbundskansli i Stockholm, där han arbetar med intressepolitiska frågor, främst hörselvårds- och tillgänglighetsfrågor. Han har också arbetat med att stimulera den intressepolitiska verksamheten ute i föreningar och distrikt. Mattias har en hörselnedsättning sedan födseln och använder hörapparater. Han har även lättare tinnitus. Han utbildade sig först till kock, men studerade sedan statskunskap och historia, och har under en period jobbat som lärare. I dag bor han i Västerhaninge, med sambo och två barn.

Foto: Anita Hardy
Foto: Anita Hardy

Jonas Sahlberg föreslås bli ny förbundskassör efter Eva Sten, som inte står till förfogande för det uppdraget. Jonas har varit engagerad inom HRF i många år och är i dag kassör i HRF-distriktet i Stockholms län. Han har tidigare varit kassör i Stockholmsföreningen. Han arbetar i dag som fastighetsförvaltare, men under större delen av sitt yrkesliv har han suttit i olika ledningspositioner inom IT-branschen. Han har lång erfarenhet av arbete med bokföring och redovisning, och har även jobbat med införande av nya administrativa system och rutiner. Jonas Sahlberg är hörselskadad sedan barndomen. Han har i dag dubbla cochleaimplantat är även medlem i Cochlea-implantatföreningen i Stockholms län. Han är gift och bor i Sollentuna.

Övriga nominerade som förbundsordförande

Står till förfogande: Agneta Österman, Eva Sten
Står inte till förfogande: Carina Albertsson, Lars Lindberg

Övriga nominerade som förbundskassör

Står inte till förfogande: Eva Sten

Övriga förslag senast 26 april

Valberedningen presenterar samtliga nomineringar till förbundsstyrelse och revisorer senast den 26 april.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.