Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-10-11">11 oktober 2020</time>

”Många väntar alltför länge med att kolla hörseln”

Öga och skymt av röd hörlur.
Under Hörselveckan uppmanar HRF allmänheten att testa hörseln på www.horseltestaren.se

Det är vanligt att bagatellisera sina hörselproblem och dröja med att söka hjälp. Men det innebär en hälsorisk, varnar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.
– Väldigt många väntar alldeles för länge med att kolla sin hörsel – ofta så länge att hörselproblemen hinner börja påverka den egna allmänhälsan.

Hörselveckan är en vecka i oktober varje år då HRF uppmärksammar landets 1,5 miljoner hörselskadade, väcker opinion för ett hörselsmart samhälle och uppmanar allmänheten att testa hörseln.

Kommer smygande

Hörselnedsättning kommer ofta smygande och därför är det ofta omgivningen som reagerar först när hörseln blir sämre, förklarar Mattias Lundekvam, i en intervju med nyhetsbyrån TT inför Hörselveckan. 

– Det finns också någon sorts stigma kring hörselnedsättning. Många kopplar det till att de börjar bli gamla och vill inte erkänna det för sig själva, men ju längre man väntar med att ta tag i det – desto större problem.

Hälsorisk att inte få hörselvård

Det här kan innebära en hälsorisk. Obehandlad hörselnedsättning är den största påverkbara riskfaktorn bakom utvecklandet av demens, visar forskning. Men det kan även få andra konsekvenser för hälsan säger Mattias Lundekvam:

– Man tröttar ut sig snabbare, vilket ofta leder till en utmattning som sker gradvis och omedvetet. Man blir trött och spänd, drar sig från sociala sammanhang, orkar inte med. Vi kallar det hörselstress – ohälsa och utmattning där hörselproblem ligger till grund.

Länkar

Hörselnedsättning riskfaktor bakom demens (Nyhetsbyrån TT i Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten med flera medier, 2020-10-10)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.