Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-10-11">11 oktober 2020</time>

”Många väntar alltför länge med att kolla hörseln”

Öga och skymt av röd hörlur.
Under Hörselveckan uppmanar HRF allmänheten att testa hörseln på www.horseltestaren.se

Det är vanligt att bagatellisera sina hörselproblem och dröja med att söka hjälp. Men det innebär en hälsorisk, varnar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.
– Väldigt många väntar alldeles för länge med att kolla sin hörsel – ofta så länge att hörselproblemen hinner börja påverka den egna allmänhälsan.

Hörselveckan är en vecka i oktober varje år då HRF uppmärksammar landets 1,5 miljoner hörselskadade, väcker opinion för ett hörselsmart samhälle och uppmanar allmänheten att testa hörseln.

Kommer smygande

Hörselnedsättning kommer ofta smygande och därför är det ofta omgivningen som reagerar först när hörseln blir sämre, förklarar Mattias Lundekvam, i en intervju med nyhetsbyrån TT inför Hörselveckan. 

– Det finns också någon sorts stigma kring hörselnedsättning. Många kopplar det till att de börjar bli gamla och vill inte erkänna det för sig själva, men ju längre man väntar med att ta tag i det – desto större problem.

Hälsorisk att inte få hörselvård

Det här kan innebära en hälsorisk. Obehandlad hörselnedsättning är den största påverkbara riskfaktorn bakom utvecklandet av demens, visar forskning. Men det kan även få andra konsekvenser för hälsan säger Mattias Lundekvam:

– Man tröttar ut sig snabbare, vilket ofta leder till en utmattning som sker gradvis och omedvetet. Man blir trött och spänd, drar sig från sociala sammanhang, orkar inte med. Vi kallar det hörselstress – ohälsa och utmattning där hörselproblem ligger till grund.

Länkar

Hörselnedsättning riskfaktor bakom demens (Nyhetsbyrån TT i Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten med flera medier, 2020-10-10)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.