Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-12">12 oktober 2014</time>

”Lagstiftning är enda sättet att göra textning till självklarhet”, säger HRFs förbundsordförande

– Enda sättet att få en markant ökning av textningen i samtliga medier, inte minst på webben, är lagstiftning och skarpare krav från samhället. Bara så kan textning bli en självklarhet, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, i senaste numret av Dövas Tidning.

debatt_textning.img_assist_custom-330x185
I artikeln ”Otillgänglig TV utesluter tittare” tar Dövas Tidning i sitt senaste nummer upp bristen på textning i tv, framför allt när det gäller kanalernas play-tjänster. De ifrågasätter hur de stora tv-bolagen, SVT och TV4, kan fortsätta utestänga hörselskadade och döva från en mängd olika program på play-webbarna, inte minst livesändningar.

SVT har under de senaste åren gång på gång försäkrat HRF att de jobbar på att lösa detta, men ingenting har hänt. Till Dövas Tidning säger SVT ungefär samma sak: ”Det är många tekniska lösningar som ska på plats så det kommer att dröja innan det fungerar men vi kommer förmodligen att få till valbar text på våra livesändningar i framtiden.”

Liknande svar har HRF hört till leda, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande, till Dövas Tidning:
– I själva verket är problemet oftast inte att de tekniska hindren är så väldigt komplicerade, utan att tv-bolag och leverantörer av webb-tv-tjänster prioriterar textning lågt och inte är villiga till att lägga ner den tid och de pengar som krävs för att öka textningen.

Det borde vara självklart att inte börja erbjuda nya tv-tjänster utan att först ha ordnat textningen, tycker han:
– Att betrakta textning som ett ”extra, valfritt tillbehör”, istället för en grundläggande förutsättning, är en inskränkt attityd som vi är hjärtinnerligt trötta på, säger han.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.