Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-03-21">21 mars 2014</time>

Kritiserat lagförslag om otillgänglighet som diskriminering lämnades till riksdagen

I dag lämnade regeringen sin proposition om att bristande tillgänglighet är diskriminering till riksdagen. Men de delar som funktionshinderrörelsen har kritiserat är fortfarande kvar. Därför samlas Tisdagsaktionen nästa vecka, på Mynttorget i Stockholm.

torsdagsaktionen_3.img_assist_custom-300x126
På tisdag nästa vecka, den 25 mars, samlas funktionshinderrörelsen ett stenkast från riksdagen kl. 9-10, för att möta utskottsledamöter på väg till sina sammanträden. Tanken är att försöka påverka riksdagsledamöterna att driva igenom en diskrimineringslagstiftning som verkligen kan göra skillnad, och inte det tandlösa förslag som regeringen har lagt fram. Det innebär att Torsdagsaktionen nu har blivit Tisdagsaktionen.

För knappt tre veckor sedan presenterade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) ett förslag om att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska införas som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen. Denna proposition har nu lämnats vidare till riksdagen för behandling.

Har fått mycket kritik

Förslaget har visat sig vara mer av en principiell markering och mindre av det praktiska verktyg som funktionshinderrörelsen hade hoppats på. Proppen har därför fått mycket kritik från de organisationer som deltagit i ”Torsdagsaktionen” i två års tid, så sent som i går på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

Stora undantag

Framför allt handlar kritiken om att regeringen vill undanta företag med färre än tio anställda från lagen, vilket i praktiken innebär att kraven på tillgänglighet inte gäller 92 procent av företagen inom handel, 89 procent inom hotell och restaurang, 90 procent inom transport, 93 procent inom hälso- och sjukvård och hela 99 procent inom kulturen (SCB).

Regeringen föreslår dessutom att de nya diskrimineringsreglerna ska utgå från gällande lagar och regler om tillgänglighet, och på flera områden som är viktiga för hörselskadade är regelverken svaga. Det kan då bli svårt att driva diskrimineringsärenden.


Välkommen till Tisdagsaktionen tisdag 25 mars!

Tisdagsaktionen är det nya namnet på Torsdagsaktionen. Varje tisdagsmorgon fram till dess riksdagen fattar beslut om förslaget om ändrad diskrimineringslag samlas funktionshinderrörelsen vid riksdagen för att samtala med riksdagsledamöter om vad vi tycker att de ska ändra på i regeringens förslag.

Vill du vara med på Tisdagsaktionen? Välkommen till Mynttorget i Stockholm på tisdag 25 mars, kl 9-10!

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.