Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-03-21">21 mars 2014</time>

Kritiserat lagförslag om otillgänglighet som diskriminering lämnades till riksdagen

I dag lämnade regeringen sin proposition om att bristande tillgänglighet är diskriminering till riksdagen. Men de delar som funktionshinderrörelsen har kritiserat är fortfarande kvar. Därför samlas Tisdagsaktionen nästa vecka, på Mynttorget i Stockholm.

torsdagsaktionen_3.img_assist_custom-300x126
På tisdag nästa vecka, den 25 mars, samlas funktionshinderrörelsen ett stenkast från riksdagen kl. 9-10, för att möta utskottsledamöter på väg till sina sammanträden. Tanken är att försöka påverka riksdagsledamöterna att driva igenom en diskrimineringslagstiftning som verkligen kan göra skillnad, och inte det tandlösa förslag som regeringen har lagt fram. Det innebär att Torsdagsaktionen nu har blivit Tisdagsaktionen.

För knappt tre veckor sedan presenterade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) ett förslag om att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska införas som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen. Denna proposition har nu lämnats vidare till riksdagen för behandling.

Har fått mycket kritik

Förslaget har visat sig vara mer av en principiell markering och mindre av det praktiska verktyg som funktionshinderrörelsen hade hoppats på. Proppen har därför fått mycket kritik från de organisationer som deltagit i ”Torsdagsaktionen” i två års tid, så sent som i går på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

Stora undantag

Framför allt handlar kritiken om att regeringen vill undanta företag med färre än tio anställda från lagen, vilket i praktiken innebär att kraven på tillgänglighet inte gäller 92 procent av företagen inom handel, 89 procent inom hotell och restaurang, 90 procent inom transport, 93 procent inom hälso- och sjukvård och hela 99 procent inom kulturen (SCB).

Regeringen föreslår dessutom att de nya diskrimineringsreglerna ska utgå från gällande lagar och regler om tillgänglighet, och på flera områden som är viktiga för hörselskadade är regelverken svaga. Det kan då bli svårt att driva diskrimineringsärenden.


Välkommen till Tisdagsaktionen tisdag 25 mars!

Tisdagsaktionen är det nya namnet på Torsdagsaktionen. Varje tisdagsmorgon fram till dess riksdagen fattar beslut om förslaget om ändrad diskrimineringslag samlas funktionshinderrörelsen vid riksdagen för att samtala med riksdagsledamöter om vad vi tycker att de ska ändra på i regeringens förslag.

Vill du vara med på Tisdagsaktionen? Välkommen till Mynttorget i Stockholm på tisdag 25 mars, kl 9-10!

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.