Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-01-26">26 januari 2018</time>

Kritik mot politiker som kallat dövrörelsen ”sekt”

Porträtt på blond kvinna med lila blus ser in i kameran.

”För mig framstår dövrörelsen som en sekt”. Det skrev Malin Wengholm (M), ordförande för regionstyrelsen i Jönköpings län, på Facebook nyligen. Uttalandet har fått mycket kritik – och även HRF kallar det ”olyckligt”.

Malin Wengholms kommentar om dövrörelsen kom i en diskussion om cochleaimplantat på Barnplantornas Facebook-sida. Hon skrev bland annat: ”Jag måste säga att man blir beklämd när man läser denna tråd. För mig framstår dövrörelsen som en sekt. De föräldrar som på allvar bryr sig om sina barn bör hålla dem borta från alla typer av sekter”.

”Nedlåtande”

Uttalandet fick stor uppmärksamhet i lokalpressen på torsdagen och väckte en våg av kritik från såväl enskilda som politiker. Reaktionerna var särskilt starka inom dövrörelsen, inte minst Sveriges Dövas Riksförbund (SDR):
– Det är otäckt att en politiker på sådan hög position uttrycker sig så kränkande och nedlåtande mot dövrörelsen, säger SDRs förbundsordförande Åsa Henningsson till Jönköpings-Posten.

”Generaliserande”

Även HRF anser att Wengholm har uttryckt sig på ett olyckligt sätt:
– Generaliserande omdömen om en hel grupp människor utifrån vissa individers agerande slår alltid fel, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Utsatts för hot

Enligt Jönköpings-Posten har Malin Wengholm i ett mejl bekräftat att hon står för vad hon har skrivit sam framhåller att hon har utsatts för hot kring frågan om cochleaimplantat och döva.

Hon skriver också att hon har uttalat sig som mamma och privatperson, inte som politiker – en förklaring som andra regionpolitiker kritiserar:

– Man kan inte göra skillnad på det sättet. Hon har en central roll i politiken i Region Jönköpings län. Då kan man aldrig vara privat eller personlig. Man måste alltid ta hänsyn till sitt uppdrag, säger regionrådet Carina Ödebrink (S) till Jönköpings-Posten.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.