Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-01-26">26 januari 2018</time>

Kritik mot politiker som kallat dövrörelsen ”sekt”

Porträtt på blond kvinna med lila blus ser in i kameran.

”För mig framstår dövrörelsen som en sekt”. Det skrev Malin Wengholm (M), ordförande för regionstyrelsen i Jönköpings län, på Facebook nyligen. Uttalandet har fått mycket kritik – och även HRF kallar det ”olyckligt”.

Malin Wengholms kommentar om dövrörelsen kom i en diskussion om cochleaimplantat på Barnplantornas Facebook-sida. Hon skrev bland annat: ”Jag måste säga att man blir beklämd när man läser denna tråd. För mig framstår dövrörelsen som en sekt. De föräldrar som på allvar bryr sig om sina barn bör hålla dem borta från alla typer av sekter”.

”Nedlåtande”

Uttalandet fick stor uppmärksamhet i lokalpressen på torsdagen och väckte en våg av kritik från såväl enskilda som politiker. Reaktionerna var särskilt starka inom dövrörelsen, inte minst Sveriges Dövas Riksförbund (SDR):
– Det är otäckt att en politiker på sådan hög position uttrycker sig så kränkande och nedlåtande mot dövrörelsen, säger SDRs förbundsordförande Åsa Henningsson till Jönköpings-Posten.

”Generaliserande”

Även HRF anser att Wengholm har uttryckt sig på ett olyckligt sätt:
– Generaliserande omdömen om en hel grupp människor utifrån vissa individers agerande slår alltid fel, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Utsatts för hot

Enligt Jönköpings-Posten har Malin Wengholm i ett mejl bekräftat att hon står för vad hon har skrivit sam framhåller att hon har utsatts för hot kring frågan om cochleaimplantat och döva.

Hon skriver också att hon har uttalat sig som mamma och privatperson, inte som politiker – en förklaring som andra regionpolitiker kritiserar:

– Man kan inte göra skillnad på det sättet. Hon har en central roll i politiken i Region Jönköpings län. Då kan man aldrig vara privat eller personlig. Man måste alltid ta hänsyn till sitt uppdrag, säger regionrådet Carina Ödebrink (S) till Jönköpings-Posten.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.