Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-04-10">10 april 2015</time>

Krångligt och dyrt att få tolk i arbetslivet

Det rådande systemet för tolktjänster i arbetslivet är krångligt, delvis kränkande och kan dessutom medföra kostnader som gör att arbetsgivare avskräcks från att anställa döva och hörselskadade. Det konstaterar SVTs Rapport i ett inslag.

hidborn.img_assist_custom-370x197
I torsdagens Rapport i SVT berättade en teckenspråkig arbetstagare, Malin Hidborn, om de tolkproblem hon möter i sin vardag, på grund av bristfälliga system för tolktjänsten.

För att kunna få bidrag till tolk på arbetsplatsen måste den som är döv/hörselskadad vara inskriven på Arbetsförmedlingen – även om han/hon inte är arbetslös. Och för att kunna få ekonomisk ersättning till så kallat ”personligt biträde” måste arbetsgivaren intyga att den anställde har en nedsatt arbetsförmåga. Det här är något som många teckenspråkiga upplever som både missvisande och stötande.

Det kan också bli dyrt för arbetsgivaren att anställa teckenspråkiga. Bidraget från Arbetsförmedlingen är 50 000 kronor per år, vilket inte räcker långt. Och bidrag från landstinget kan utgå för så kallad ”vardagstolkning” på Arbetsförmedlingen, men bara om en hörande person leder mötet. Om den som är teckenspråkig leder mötet, blir det inget bidrag från landstinget.

Reglerna för tolk i arbetslivet har kritiserats av HRF och andra hörsel- och dövorganisationerna under lång tid, men inget har hänt – trots utredningar och diskussioner med Socialdepartementet.

Inslag i SVT Nyheter 2015-04-09: Dyrt anställa döva

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.