Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-16">16 oktober 2014</time>

Johanna, Susanna och andra HRFare sprider kunskap under Hörselveckan

Just nu pågår Hörselveckan, då HRFare runt om i landet erbjuder hörseltest, ordnar föreläsningar och sprider hörselskadekunskap. Två av dem är Johanna och Susanna, som på onsdagen satt i Radio P4 Östergötland och pratade hörselproblem, hörsellösningar, hörseltest och HRF, i en timmes tid.

Susanna Ahlström, ordförande för HRF-distriktet i Östergötland
Susanna Ahlström, ordförande för HRF-distriktet i Östergötland

Det görs stora satsningar inom HRF denna vecka – Hörselveckan. Från norr till söder anordnas olika aktiviteter och evenemang (se HRFs Hörselveckan-kalendarium). Många bjuder in allmänheten för råd, information och möljlighet att göra hörseltest.

En hel del distrikt och föreningar försöker göra sina röster hörda i massmedia. Och somliga lyckas riktigt bra! Till exempel HRF-distriktet i Östergötland, som lyckades lägga beslag på över 50 minuter av morgonsändningen i P4 Östergötland i onsdags (börjar 1:39 in i sändningen).

Positivt om livet som hörselskadad

Först klev Johanna Pettersson från Norrköping in i studion, för att berätta om hur det är att leva med en grav hörselnedsättning. Det blev ett långt, positivt samtal om hörselstrategier, hjälpmedel med mera – och en viktig inblick i hur det är att förlora hörseln, men ändå få livet att fungera på ett bra sätt.

Sedan satte sig linköpingsbon Susanne Ahlström, distriktsordförande i HRF Östergötland, framför radiomikrofonen, och svarade på frågor om Hörselveckan, om HRFs arbete och, inte minst, HRFs hörseltester. Och till sist gjorde P4 Östergötlands programledare HRFs hörseltest, och uppmanade lyssnarna att göra detsamma.

Programledaren hörde dåligt

Även andra lokalradiostationer har testat medarbetarnas hörsel den här veckan. Hos P4 Skaraborg (börjar 37:40 in i sändningen) visade det sig att en av programledarna har en tydlig hörselnedsättning. Hon uppmanade lyssnarna att inte vänta med att testa hörseln, som hon själv, utan ladda ner HRFs app eller göra testet på webben.

Också programledarna i Radio P4 Jämtland (börjar 2:02:40 in i sändningen) passade på att testa hörseln inför en intervju med HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, som gästade Östersund på onsdagen för att prata om aktuella hörselvårdsfrågor på distriktets heldag om hörsel.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.