Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-16">16 oktober 2014</time>

Johanna, Susanna och andra HRFare sprider kunskap under Hörselveckan

Just nu pågår Hörselveckan, då HRFare runt om i landet erbjuder hörseltest, ordnar föreläsningar och sprider hörselskadekunskap. Två av dem är Johanna och Susanna, som på onsdagen satt i Radio P4 Östergötland och pratade hörselproblem, hörsellösningar, hörseltest och HRF, i en timmes tid.

Susanna Ahlström, ordförande för HRF-distriktet i Östergötland
Susanna Ahlström, ordförande för HRF-distriktet i Östergötland

Det görs stora satsningar inom HRF denna vecka – Hörselveckan. Från norr till söder anordnas olika aktiviteter och evenemang (se HRFs Hörselveckan-kalendarium). Många bjuder in allmänheten för råd, information och möljlighet att göra hörseltest.

En hel del distrikt och föreningar försöker göra sina röster hörda i massmedia. Och somliga lyckas riktigt bra! Till exempel HRF-distriktet i Östergötland, som lyckades lägga beslag på över 50 minuter av morgonsändningen i P4 Östergötland i onsdags (börjar 1:39 in i sändningen).

Positivt om livet som hörselskadad

Först klev Johanna Pettersson från Norrköping in i studion, för att berätta om hur det är att leva med en grav hörselnedsättning. Det blev ett långt, positivt samtal om hörselstrategier, hjälpmedel med mera – och en viktig inblick i hur det är att förlora hörseln, men ändå få livet att fungera på ett bra sätt.

Sedan satte sig linköpingsbon Susanne Ahlström, distriktsordförande i HRF Östergötland, framför radiomikrofonen, och svarade på frågor om Hörselveckan, om HRFs arbete och, inte minst, HRFs hörseltester. Och till sist gjorde P4 Östergötlands programledare HRFs hörseltest, och uppmanade lyssnarna att göra detsamma.

Programledaren hörde dåligt

Även andra lokalradiostationer har testat medarbetarnas hörsel den här veckan. Hos P4 Skaraborg (börjar 37:40 in i sändningen) visade det sig att en av programledarna har en tydlig hörselnedsättning. Hon uppmanade lyssnarna att inte vänta med att testa hörseln, som hon själv, utan ladda ner HRFs app eller göra testet på webben.

Också programledarna i Radio P4 Jämtland (börjar 2:02:40 in i sändningen) passade på att testa hörseln inför en intervju med HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, som gästade Östersund på onsdagen för att prata om aktuella hörselvårdsfrågor på distriktets heldag om hörsel.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.