Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2011-10-31">31 oktober 2011</time>

Inte ens en av tio lärare får regelbundna hörselkontroller

Inte ens en av tio lärare/förskollärare har regelbundna hörselkontroller på sin arbetsplats. Samtidigt uppger 57 procent att de har svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet. Det visar undersökningar som Hörselskadades Riksförbund (HRF) har låtit göra.

Sju av tio lärare/förskollärare får aldrig testa hörseln på jobbet. Och inte ens tio procent har regelbundna hörselkontroller på sin arbetsplats. Det visar undersökningar bland nästan 600 medlemmar i Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet (HRF/Novus Opinion 2010).
– Denna brist på hörselkontroller är anmärkningsvärd, med tanke på att hörselskador och påfrestande ljudmiljöer är vanliga problem inom skola och förskola, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Hela 57 procent av lärarna och förskollärarna har ofta/ibland har svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet. Att slita med hörselproblem under lång tid kan ge upphov till svår stress. Återkommande hörsel test gör att problemen kan fångas upp innan de leder till ohälsa.
– Alla som jobbar inom skola, förskola och barnomsorg borde erbjudas regelbundna hörselkontroller av sin arbetsgivare, tycker Jan-Peter Strömgren.
Bristen på hörseltester i arbetslivet drabbar kvinnor hårdast, det visade en annan undersökning nyligen (HRF/Novus 2011); 73 procent av alla anställda kvinnor säger att det aldrig förekommer hörselkontroller på deras arbetsplatser. Motsvarande siffra för män är 53 procent.
Läs mer på www.befriasamtalet.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.