Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2011-10-31">31 oktober 2011</time>

Inte ens en av tio lärare får regelbundna hörselkontroller

Inte ens en av tio lärare/förskollärare har regelbundna hörselkontroller på sin arbetsplats. Samtidigt uppger 57 procent att de har svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet. Det visar undersökningar som Hörselskadades Riksförbund (HRF) har låtit göra.

Sju av tio lärare/förskollärare får aldrig testa hörseln på jobbet. Och inte ens tio procent har regelbundna hörselkontroller på sin arbetsplats. Det visar undersökningar bland nästan 600 medlemmar i Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet (HRF/Novus Opinion 2010).
– Denna brist på hörselkontroller är anmärkningsvärd, med tanke på att hörselskador och påfrestande ljudmiljöer är vanliga problem inom skola och förskola, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Hela 57 procent av lärarna och förskollärarna har ofta/ibland har svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet. Att slita med hörselproblem under lång tid kan ge upphov till svår stress. Återkommande hörsel test gör att problemen kan fångas upp innan de leder till ohälsa.
– Alla som jobbar inom skola, förskola och barnomsorg borde erbjudas regelbundna hörselkontroller av sin arbetsgivare, tycker Jan-Peter Strömgren.
Bristen på hörseltester i arbetslivet drabbar kvinnor hårdast, det visade en annan undersökning nyligen (HRF/Novus 2011); 73 procent av alla anställda kvinnor säger att det aldrig förekommer hörselkontroller på deras arbetsplatser. Motsvarande siffra för män är 53 procent.
Läs mer på www.befriasamtalet.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-05">5 juni 2024</time>

  Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke

  Musiketerapeuten och kyrkomusikern Nina Walloscke från Luleå fick på onsdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2024– ett pris till hörselskadade som berikar svenskt kulturliv.

 • Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm
  Två leende kvinnor med blombukett och diplom.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-02">2 juni 2024</time>

  Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm

  På söndagen prisades Hörselskadades Riksförbunds distrikt i Stockholms län, som efter tio års kamp lyckats stoppa de hårt kritiserade hörselcheckarna i regionen.
  – Imponerande, sa förbundsordförande Ulf Olsson, när han hyllade Årets HRF-inspiratörer 2024.

 • I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-05-06">6 maj 2024</time>

  I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet

  I dag går starten för ”Vad sa-loppet” – en kampanj till stöd för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Från Luleå och Piteå i norr till Lund och Ystad i söder kommer barn, företag och pensionärer springa,...