Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2011-10-31">31 oktober 2011</time>

Inte ens en av tio lärare får regelbundna hörselkontroller

Inte ens en av tio lärare/förskollärare har regelbundna hörselkontroller på sin arbetsplats. Samtidigt uppger 57 procent att de har svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet. Det visar undersökningar som Hörselskadades Riksförbund (HRF) har låtit göra.

Sju av tio lärare/förskollärare får aldrig testa hörseln på jobbet. Och inte ens tio procent har regelbundna hörselkontroller på sin arbetsplats. Det visar undersökningar bland nästan 600 medlemmar i Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet (HRF/Novus Opinion 2010).
– Denna brist på hörselkontroller är anmärkningsvärd, med tanke på att hörselskador och påfrestande ljudmiljöer är vanliga problem inom skola och förskola, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Hela 57 procent av lärarna och förskollärarna har ofta/ibland har svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet. Att slita med hörselproblem under lång tid kan ge upphov till svår stress. Återkommande hörsel test gör att problemen kan fångas upp innan de leder till ohälsa.
– Alla som jobbar inom skola, förskola och barnomsorg borde erbjudas regelbundna hörselkontroller av sin arbetsgivare, tycker Jan-Peter Strömgren.
Bristen på hörseltester i arbetslivet drabbar kvinnor hårdast, det visade en annan undersökning nyligen (HRF/Novus 2011); 73 procent av alla anställda kvinnor säger att det aldrig förekommer hörselkontroller på deras arbetsplatser. Motsvarande siffra för män är 53 procent.
Läs mer på www.befriasamtalet.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”
  Ett 10-tal personer jublar med händerna i vädret.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-05-14">14 maj 2023</time>

  Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”

  På söndagen fick Hörselskadades förening i Borlänge ta emot pris som Årets HRF-inspiratörer 2023. De belönas med 10 000 kronor, för sin förmåga att "samla, stärka och synliggöra" hörselskadade i Borlänge.

 • I dag startar ”Vad sa-loppet” – för att stärka Sveriges hörselskadade
  Grupp personer i blåa tröjor med Vad sa-loppet-logotyp springer leende mot kameran.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-05-10">10 maj 2023</time>

  I dag startar ”Vad sa-loppet” – för att stärka Sveriges hörselskadade

  I dag startar Vad sa-loppet – ett ”roligt lopp på fullt allvar”, som pågår den 10-31 maj, till förmån för Sveriges hörselskadade. Med motion, hörseltips och lite humor vill Hörselskadades Riksförbund (HRF) sätta ljuset på...

 • Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist
  Kvinna med mörkt hår och blå tröja får en hörapparat placerad bakom örat av person med vit rock.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-02-06">6 februari 2023</time>

  Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist

  Det råder skriande brist på audionomer i Sverige. Trots det kan Lunds universitet i morgon, tisdag, besluta att pausa intagningen till audionomutbildningen.
  "Det skulle förvärra audionombristen. Och det vore förödande för 1,5 miljoner hörselskadade", varnar Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.