Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-02-21">21 februari 2020</time>

Idde Schultz: ”Vi måste få bort stigmat kring hörapparater”

Idde Schultz – sångerska, musiklärare och yogainstruktör. Foto: Peter Knutson
Foto: Peter Knutson

– Vi måste få bort stigmat kring hörapparater. Det är inget att skämmas för!
Det säger artisten och HRF-medlemmen Idde Schultz, i en intervju i Dagens Nyheter. När hon fick Menières sjukdom värjde hon sig länge mot att använda hörapparater. Men i dag sätter hon stort värde på dem och vill uppmuntra andra att vara öppna med sin hörselskada.

För Idde Schultz var det ett hårt slag att få Menières sjukdom. Hennes karriär var på uppåtgående, men nu kunde hon plötsligt inte fortsätta med musiken.
– Det var en stor sorg naturligtvis, och ledde till en identitetskris, berättar hon för DNs Insidan, i samband med flera artiklar om hur vanligt det är att dröja med att skaffa hörapparater – trots att det är viktigt att söka hörselvård så tidigt som möjligt [artiklar bakom betalvägg – HRFs anm.].

”Kändes pinsamt”

Till en början använde hon inte hörapparaterna, berättar hon för DN:
– Jag ville inte att någon skulle se att jag hade hörapparat och ställa frågor. Det kändes pinsamt på något sätt. Som att nån skulle bry sig om det!

Ifrågasatte sin männskosyn

Efter några år med många hörfel och jobbiga situationer började hon ifrågasätta sitt eget beteende och den människosyn det gav uttryck för:
– Jag hade något slags föreställning att man ska vara perfekt och felfri och lyckad på en massa sätt. Men det handlade ju bara om mig själv. Jag såg ju inte andra på det sättet.

Märkte snabbt skillnad

När Idde Schultz började använda hörapparaterna regelbundet förändrades tillvaron, säger hon till DN:
– Jag märkte väldigt snabbt hur hörapparaten underlättade min vardag. Att jag kunde höra bättre vad folk säger. Det har ett stort värde. För när man inte hör så hamnar man snabbt utanför. När man inte kan delta i samtalen blir man väldigt olycklig.

”Inget att skämmas för”

I dag är Idde medlem i HRF och pratar öppet om sin hörselnedsättning. Hon är angelägen om att fler undersöker hörseln och skaffar hörapparater, vid behov.
– Det finns så många bra hjälpmedel. Här i Sverige får man dessutom tillgång till dem utan att behöva vara stenrik. Det är bara att använda dem. Vi måste få bort stigmat kring att bära hörapparat! Det är inget att skämmas för!

Länkar

Hörseln tvingade Idde Schultz att lägga av med musiken (Dagens Nyheter 2020-02-20) obs: artikel bakom betalvägg

Många hör sämre än de tror – men få söker hjälp (Dagens Nyheter 2020-02-20) obs: artikel bakom betalvägg

Mer om hörapparater och Menières sjukdom

Vill du veta mer om att skaffa hörapparater? Eller har frågor om Menières sjukdom? Söker du tips och råd? Då är du välkommen till HRFs faktawebb hörsellinjen.se
Du kan även kontakta HRFs rådgivare och ställa frågor via mejl eller ring 0771-888 000, vardagar kl. 9-15.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.