Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2023-05-10">10 maj 2023</time>

I dag startar ”Vad sa-loppet” – för att stärka Sveriges hörselskadade

Grupp personer i blåa tröjor med Vad sa-loppet-logotyp springer leende mot kameran.
Foto: Peter Knutson /HRF

I dag startar Vad sa-loppet – ett ”roligt lopp på fullt allvar”, som pågår den 10-31 maj, till förmån för Sveriges hörselskadade. Med motion, hörseltips och lite humor vill Hörselskadades Riksförbund (HRF) sätta ljuset på hörselskadade och få fler att ta tag i sina hörselproblem.

Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselskada. Ändå är hörselskadade en relativt undanskymd grupp i samhället. Det är vanligt att hörselproblem bagatelliseras och förlöjligas, och många dröjer uppåt tio år med att söka hjälp.

– Med Vad sa-loppet vill vi ta död på fördomar, väcka engagemang och sprida kunskap. Vi vill avdramatisera och få fler att prata om sin hörselskada, förklarar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Allt från löprundor till dans

Vad sa-loppet är ett motionslopp som pågår överallt samtidigt, den 10-31 maj.

– Alla kan delta i Vad sa-loppet, nästan hur, var och när som helst. Det kan vara promenader i Smygehuk, cykellopp i Uppsala, linedance i Ånge, löprundor i Kalix eller tipspromenad på Gotland, förklarar Jenny Höglund, insamlings- och marknadschef på HRF.

– Det handlar inte om att prestera, utan om att delta och på så sätt bidra till att skapa synlighet och medvetenhet kring hörselskadade. Därför går det bra att komma med när som helst under maj månad. Både enskilda och företag kan starta lag på vadsaloppet.se – ända fram till kampanjens sista dag.

Bryter hörselskadades utanförskap

Vad sa-loppets intäkter går till Hörselskadades Riksförbund (HRF) och arbetet för att bryta hörselskadades utanförskap. Det handlar om att ge stöd och råd till hörselskadade och närstående, men också att påverka för mer textning, teleslingor och tolkning, bättre hörmiljö i skola och arbetsliv samt att få bort långa köer och orimliga kostnader för hörhjälpmedel.

Läs mer på vadsaloppet.se

Presskontakt:

Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Jenny Höglund, kampanjansvarig samt enhetschef Insamling och marknad, 0733-260 287, jenny.hoglund@hrf.se

FAKTA: Hörselskadade i siffror

 • 1,5 miljoner svenskar har en hörselnedsättning. Men cirka 500 000 har inte sökt hjälp eller ens testat sin hörsel.
 • 500 000 har hörapparater. Men det borde vara dubbelt så många.
 • 4 500 har cochleaimplantat (CI). Men uppskattningsvis 20 000 skulle kunna ha nytta av CI. För få vuxna med grav hörselnedsättning erbjuds CI-utredning.
 • 700 000 hörselskadade är i yrkesverksam ålder. Men mer än hälften har inte sökt hörselvård eller ens testat hörseln. Hörmiljön är sällan en del av det lokala arbetsmiljöarbetet.
 • 800 000 hörselskadade är pensionärer. Varannan över 75 år hör dåligt, men många får inte den hörselvård och tillgänglighet de behöver och hörselkompetensen inom vård- och omsorgsverksamheter är ofta låg.

Relaterade nyheter

 • Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”
  Ett 10-tal personer jublar med händerna i vädret.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-05-14">14 maj 2023</time>

  Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”

  På söndagen fick Hörselskadades förening i Borlänge ta emot pris som Årets HRF-inspiratörer 2023. De belönas med 10 000 kronor, för sin förmåga att "samla, stärka och synliggöra" hörselskadade i Borlänge.

 • Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist
  Kvinna med mörkt hår och blå tröja får en hörapparat placerad bakom örat av person med vit rock.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-02-06">6 februari 2023</time>

  Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist

  Det råder skriande brist på audionomer i Sverige. Trots det kan Lunds universitet i morgon, tisdag, besluta att pausa intagningen till audionomutbildningen. "Det skulle förvärra audionombristen. Och det vore förödande för 1,5 miljoner hörselskadade", varnar Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

 • Hårt kritiserat hörselvårdsystem i Stockholm avvecklas – stor seger för HRF
  Porträtt på Agneta Österman Lindquist.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2022-10-14">14 oktober 2022</time>

  Hårt kritiserat hörselvårdsystem i Stockholm avvecklas – stor seger för HRF

  Nu ska ”Fritt val” inom hörselvården i Region Stockholm avvecklas, som en del av uppgörelsen om det nya styret. Det här är en stor seger för Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i många år har slagit larm om lurendrejeri och systematiska övertramp.