Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2024-05-06">6 maj 2024</time>

I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet

Vad sa-loppet genomförs 6 maj-2 juni, till förmån för Sveriges hörselskadade. Foto: Peter Knutson

I dag går starten för ”Vad sa-loppet” – en kampanj till stöd för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Från Luleå och Piteå i norr till Lund och Ystad i söder kommer barn, företag och pensionärer springa, cykla och lunka fram i olika lopp, den 6 maj–2 juni. Så att Sverige hörs bättre.

Vad sa-loppet arrangeras av Hörselskadades Riksförbund (HRF), för att vinna stöd för ett tillgängligare, hörselsmartare samhälle.

1,5 miljoner svenskar stängs ute

Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselskada. Trots det ställs hörselskadade ständigt inför en mängd hinder. Varje dag missar hundratusentals barn och vuxna vad som sägs på jobbmötet, på tv, på lektionen och på teatern, för att det saknas textning, fungerande teleslingor och bra ljudmiljö. De stängs ute – trots att det finns bra lösningar.

– Vi kan ändra på det här – om vi hjälps åt. Varje person som deltar i Vad sa-loppet bidrar till vårt arbete för att sprida kunskap och bryta hörselskadades utanförskap, säger Ulf Olsson, HRFs förbundsordförande.

Flera lopp på olika orter

Vad sa-loppet är ett motionslopp som pågår överallt samtidigt, den 6 maj–2 juni. På startlistan finns barnlopp i Piteå, cykellopp i Uppsala, lunchlöpning i Göteborg och mycket annat.

– Vad sa-loppet handlar inte om att prestera, utan om att delta. Varenda en som deltar hjälper oss göra skillnad för Sveriges hörselskadade, förklarar Jenny Höglund, insamlings- och marknadschef på HRF.
– Både enskilda och företag kan starta lag på vadsaloppet.se – ända fram till kampanjens sista dag.

Läs mer om vad som händer runt om i landet på vadsaloppet.se.

För frågor och tips om lokala intervjupersoner:

Jenny Höglund, kampanjansvarig samt chef för Medlem, insamling och marknad, 0733-260 287, jenny.hoglund@hrf.se

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.