Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-10-16">16 oktober 2019</time>

HRF syns och hörs under Hörselveckan

Kvinna i röd HRF-tröja håller upp skylt med texten "Hur hör du? Testa!"
Monika Larsson, ordförande för HRF Nacka-Värmdö, är en av många HRFare som denna vecka är ute och sprider hörselsmart kunskap och erbjuder hörseltester.

Just nu pågår Hörselveckan, HRFs satsning för att sätta mer ljus på landets 1,5 miljoner hörselskadade.
Och det märks! Runt om i landet syns och hörs HRFare i media – sprider hörselsmart kunskap, testar hörseln på radioreportrar och berättar om livet som hörselskadad.

I måndags morse sparkade Hörselveckan igång med ett inslag i TV4 Nyheterna, om HRFs nyhet att varannan anställd med hörselnedsättning inte har sökt hörselvård (transkribering, se nedan).
HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam berättade för TV4s reporter om vikten av att testa sin hörsel och att ta tag i sin hörselsituation. Han förklarade att den som under lång tid har svårt att höra på jobbet utsätter sig för så kallade hörselstress, vilket innebär en allvarlig hälsorisk. Det kan leda till svår tinnitus, värk, utmattning, med sjukskrivning som följd.

Pratar hörsel i hela landet

Och sedan har HRFare varit ute och pratat hörsel lite varstans i landet. Det har varit informationsbord, öppet hus, hjälpmedelsdemonstrationer, föredrag och hörseltester ute i köpcentra och andra samlingspunkter. Engagerade HRFare har kommit samman och gett stöd och råd, berättat om HRF och fått nya medlemmar.

Mycket mer är på gång, särskilt på lördag den 19 oktober, som är Hörselskadades Dag. Läs mer om vad som händer i HRFs Hörselveckan-kalender.

Ett HRF som hörs

I en radiostudio i Uppsala satt Marit Järbel och Anders Grundström och berättade om hörselfrågor i nästan en halvtimme i måndags. Det blev ett intressant samtal i P4 Upplands förmiddagsprogram, om Hörselveckan, hörseltester, teleslingor och annan tillgänglighet och vad det innebär att ha en hörselskada. Inte minst blev det ett bra tillfälle att berätta om HRF och varför det behövs en organisation som tar tillvara hörselskadades rättigheter.

Även Carola Hedmark i HRF Umeå fick gott om utrymme i lokalradion, när P4 Västerbotten (cirka 2 timmar 18 minuter in i sändningen) intervjuade henne om olika hörselskador och vikten av att testa hörseln. En av programledarna testade till och med hörseln i direktsändning. Ett liknande samtal hade Anita Skagerud från HRF Dalarna i Radio Siljan, där hon kunde berätta om Hörselveckan och HRFs arbete.

Hörselveckan har varit uppe i media även i flera andra delar av landet med artikelserier om hörselnedsättning, intervjuer med enskilda hörselskadade och förhandstips om HRF-arrangemang.

Och mer är på gång. Till exempel kan den som lyssnar på radio och är vaken tidig, tidig morgon höra HRFs förbundsordförande i radioprogrammet ”Vaken i P3 och P4” torsdag morgon (se transkribering nedan).

Hörseltestaren-kampanj i sociala medier

Under Hörselveckan har HRF en liten kampanj för Hörseltestaren i sociala medier. Tre korta animationer med hörfel uppmuntrar allmänheten att testa sin hörsel och få koll på sin hörselhälsa. Några dagar in i veckan har det blivit något av en anstormning till hörseltestaren.se. Många vill testa sig och en hel del verkar inse att det är dags att boka tid hos hörselvården.

Hörselveckan i media

Om Hörselveckan i ”Vaken med P3 & P4” med Mattias Lundekvam, HRF (Sveriges Radio 2019-10-17) OBS: Intervjun kommer vid cirka 5.43, i slutet av sändningen.
Transkribering av ”Vaken med P3 & P4”, Sveriges Radio, 2019-10-17 (pdf)

Mattias Lundekvam, HRF: ”Viktigt att regelbundet testa sin hörsel” (Kort utdrag ur intervjun ovan)

”Hur hör du egentligen?” Intervju med Mattias Lundekvam i P4 Extra med Titti Schultz (Sveriges Radio 2019-10-20) OBS: Intervjun kommer cirka 16 minuter in i sändningen. Transkribering kommer!

Hörselveckan uppmärksammas med test (Sveriges Radio P4 Jönköping 2019-10-18) Transkribering kommer!

Hör du det här har du bra hörsel (Sveriges Radio P4 Jämtland 2019-10-18)

Hörselstress kan leda till långtidssjukskrivning – HRF kräver hörseltester (TV4 Nyheterna 2019-10-14
Transkribering av inslaget om hörselstress i TV4 Nyheterna 2019-10-14

Hörselvecka för att informera om nya verktyg – ”Ingen tar ansvar” (SVT Dalarna 2019-10-20)

Om hörseltester och hörselnedsättning bland nyanlända. Reportage på arabiska, med Eivor Johansson, HRF (Radio Sweden Arabic, Sveriges Radio 2019-10-18)

 

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.