Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-07-03">3 juli 2013</time>

HRF ryter till mot otillgängligheten i Almedalen

Spännande, otillgängligt, idérikt, högljutt, exkluderande, inkluderande och fullt av intressanta människor. HRF nätverkar just nu i ett Almedalen med många ansikten – och ryter till mot tidningarnas otextade webb-tv.

Agneta Österman intervjuas av Sveriges Radio Gotland.
Agneta Österman intervjuas av Sveriges Radio Gotland.

Just nu pågår Almedalsveckan i Visby. HRF har representanter på plats från både förbundsstyrelse och kansli, vars främsta uppgifter är att knyta kontakter och följa debatten om vård, tillgänglighet, diskriminering, arbetsliv, organisationsutveckling med mera. Våra utsända besöker en del av de över 2 300 seminarier som anordnas i Visby, bland annat av vår samarbetsorganisation Lika Unika.

Vi backar också upp Slingpatrullen från Unga Hörselskadade (UH), som bevakar tillgängligheten vid arrangemangen. Tyvärr är resultaten inte helt upplyftande. På en del seminarier finns det tolkar, teleslinga och utmärkt tillgänglighet för hörselskadade. Men på många ställen har det varit uselt, och ibland har HRFare tvingats gå för att de omöjligen kan hänga med i vad som sägs. Förbundsstyrelseledamoten Agneta Österman fick chansen att berätta om detta problem i dag, när hon intervjuades av Radio Gotland. Att tillgängligheten inte fungerar på en demokratifestival som Almedalsveckan är riktigt dåligt.

Dessutom har HRF gått ut på bloggen Öronmärkt och riktat hård kritik mot tidningarnas otextade webb-tv-sändningar från Almedalen.  Det rapporteras, kommenteras, analyseras, intervjuas och debatteras i webb-sänd tv timme efter timme, med partiledare, journalister och opinionsbildare av alla de slag – och inget är textat! Vi skriver: ”Pressens rapportering från Almedalen är en central del av det politiska livet i Sverige. I grunden handlar därför webb-tv-sändningarna om viktiga värden som demokrati och yttrandefrihet. Alla borde kunna följa debatten, om de vill – även vi som inte hör så bra”.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.