Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-07-03">3 juli 2013</time>

HRF ryter till mot otillgängligheten i Almedalen

Spännande, otillgängligt, idérikt, högljutt, exkluderande, inkluderande och fullt av intressanta människor. HRF nätverkar just nu i ett Almedalen med många ansikten – och ryter till mot tidningarnas otextade webb-tv.

Agneta Österman intervjuas av Sveriges Radio Gotland.
Agneta Österman intervjuas av Sveriges Radio Gotland.

Just nu pågår Almedalsveckan i Visby. HRF har representanter på plats från både förbundsstyrelse och kansli, vars främsta uppgifter är att knyta kontakter och följa debatten om vård, tillgänglighet, diskriminering, arbetsliv, organisationsutveckling med mera. Våra utsända besöker en del av de över 2 300 seminarier som anordnas i Visby, bland annat av vår samarbetsorganisation Lika Unika.

Vi backar också upp Slingpatrullen från Unga Hörselskadade (UH), som bevakar tillgängligheten vid arrangemangen. Tyvärr är resultaten inte helt upplyftande. På en del seminarier finns det tolkar, teleslinga och utmärkt tillgänglighet för hörselskadade. Men på många ställen har det varit uselt, och ibland har HRFare tvingats gå för att de omöjligen kan hänga med i vad som sägs. Förbundsstyrelseledamoten Agneta Österman fick chansen att berätta om detta problem i dag, när hon intervjuades av Radio Gotland. Att tillgängligheten inte fungerar på en demokratifestival som Almedalsveckan är riktigt dåligt.

Dessutom har HRF gått ut på bloggen Öronmärkt och riktat hård kritik mot tidningarnas otextade webb-tv-sändningar från Almedalen.  Det rapporteras, kommenteras, analyseras, intervjuas och debatteras i webb-sänd tv timme efter timme, med partiledare, journalister och opinionsbildare av alla de slag – och inget är textat! Vi skriver: ”Pressens rapportering från Almedalen är en central del av det politiska livet i Sverige. I grunden handlar därför webb-tv-sändningarna om viktiga värden som demokrati och yttrandefrihet. Alla borde kunna följa debatten, om de vill – även vi som inte hör så bra”.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.