Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-10-09">9 oktober 2017</time>

HRF Östergötland satsar inför Hörselveckan

Vad innebär det att vara hörselsmart? Hur låter tinnitus? Hur fungerar Hörseltestaren? Och får man skämta om hörfel? På måndagen startade Hörselveckan i Radio P4 Östergötland, då Johanna och Susanna i HRF Östergötland bjöd på en mängd hörselsmarta tips. Även på annat håll i landet är förberedelserna inför Hörselveckan i full gång.

Runt om i HRF-Sverige pågår förberedelserna inför Hörselveckan. På måndagen fick Johanna Pettersson är ordförande i HRF Norrköping och Susanna Ahlström är både vice ordförande i HRF Linköping och ledamot i HRFs förbundsstyrelse. De fick chansen att vara med i hela förmiddagsprogrammet och prata  om begreppet hörselsmart, ljudmiljö, teleslingor, Hörseltestaren, HRF och mycket annat.

Hela sändningen om Hörselveckan i Östergötland (från cirka 6 minuter in på länken och sedan återkommande avsnitt en dryg timme framåt).
Ett utdrag ur programmet finns här: Så blir du hörselsmart (P4 Östergötland, 2017-10-09)


Intervju med Johanna Pettersson – Inslag (1:26 min)

Johanna Pettersson: Hörselsmart innebär att man tittar på miljöer, hur man kan höra bättre i miljöerna, men också hur man tekniskt kan hjälpa varandra att höra bättre genom att tala tydligt, kanske att ha bra belysning i rummet, att ha bra mattor och bra textilier på väggarna.

Reportern: Sen tänker jag att det är okunskap hos oss som kanske fortfarande hör bra. Vi kanske måste lära oss att vända oss upp lite mot människor ibland. Å andra sidan syns det inte på dom här två damerna, att dom skulle behöva tala om det.

Johanna Pettersson: Ja, ibland har jag ju faktiskt en liten knapp på mig där det står att jag inte hör så bra eller att den som pratar med mig ska tala tydligt och det är ett bra sätt. Sen så är det ju så att vid varje möte så brukar jag också ta upp det här när jag har nya personer runt bordet för det är ju viktigt att prata om det. Tyvärr så är det väldigt många som skäms för att man inte hör så bra och kanske inte heller påpekar att du pratar lite otydligt och det tycker ju jag är synd för hörselskador eller hörselsvårigheter finns det ju precis bland oss alla.

Reportern: Vad händer i veckan, under Hörselveckan?

Johanna Pettersson: Många av föreningarna har aktiviteter på sina lokaler, eller på olika köpcentrum, eller på biblioteken. Vi kommer ha informationsbord på flera av våra vårdinrättningar också, så att man kan komma åt mycket av vår information.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.