Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-11-28">28 november 2019</time>

Hot om tredubblad avgift i Kronoberg stoppades

Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg

Nyligen stoppades förslaget om att tredubbla utprovningsavgiften för hörapparater i Kronoberg. Avsikten var att höja från 350 till 1 050 kronor, men i sista stund beslutade regionpolitikerna om återremiss.
– Vi kan inte ha en avgift som är högre än priset, förklarade regionstyrelsens ordförande.

I början på november fick hörselskadade i Kronoberg en riktig kalldusch. Regionens styrande majoritet ville tredubbla utprovningsavgiften för hörapparater, från 350 till 1050 kronor.

Risk för utanförskap

Protesterna lät inte vänta på sig. HRF Kronoberg gick ut i media och kallade avgiften ”orättvis”:
– Det finns en uppenbar risk att många kommer att dra sig för att skaffa hörapparat och därigenom riskerar att bli socialt isolerade på grund av problem att höra och hamna i ett utanförskap som i sin tur kan leda till högre kostnader, sa distriktsordförande Lena Ekbring Rindsäter i Smålandsposten.

Även Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, var kritisk och konstaterade att regionpolitikerna sparade in på fel saker:
– Istället för att titta på vad som är rimligt och vad som är en motiverad nivå, så sätter man siffror på ett papper för att få i hop budgeten. Vi tycker att man borde ha en djupare analys än så, sa han till SVT Nyheter Småland.

Återremiss kan ge lägre avgift

HRFs kritik gav resultat. Nu har regionstyrelsen beslutat att återremittera avgiftsförslaget, med hänvisning till att avgiftsförslaget var alldeles för dåligt underbyggt och måste utredas ytterligare.

– Vi förskriver olika typer av hörapparater, och en av dem kostar 995 kronor. Vi kan inte ha en avgift som är högre än priset, förklarade Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande till SVT Småland.

Detta innebär att Kronoberg tolkar lagen på samma sätt som HRF, att en vårdavgift måste stå i proportion till kostnaden för rehabiliteringen.

Ett nytt, lägre avgiftsförslag ska tas fram och kan antas tidigast i februari.

Länkar

Kraftig prishöjning för att få hörapparat föreslås i Kronoberg (SVT Nyheter Småland 2019-11-18)

Beslut om dyrare hörapparater i Kronoberg skjuts på framtiden (SVT Nyheter Småland 2019-11-20)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.