Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-11-28">28 november 2019</time>

Hot om tredubblad avgift i Kronoberg stoppades

Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg

Nyligen stoppades förslaget om att tredubbla utprovningsavgiften för hörapparater i Kronoberg. Avsikten var att höja från 350 till 1 050 kronor, men i sista stund beslutade regionpolitikerna om återremiss.
– Vi kan inte ha en avgift som är högre än priset, förklarade regionstyrelsens ordförande.

I början på november fick hörselskadade i Kronoberg en riktig kalldusch. Regionens styrande majoritet ville tredubbla utprovningsavgiften för hörapparater, från 350 till 1050 kronor.

Risk för utanförskap

Protesterna lät inte vänta på sig. HRF Kronoberg gick ut i media och kallade avgiften ”orättvis”:
– Det finns en uppenbar risk att många kommer att dra sig för att skaffa hörapparat och därigenom riskerar att bli socialt isolerade på grund av problem att höra och hamna i ett utanförskap som i sin tur kan leda till högre kostnader, sa distriktsordförande Lena Ekbring Rindsäter i Smålandsposten.

Även Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, var kritisk och konstaterade att regionpolitikerna sparade in på fel saker:
– Istället för att titta på vad som är rimligt och vad som är en motiverad nivå, så sätter man siffror på ett papper för att få i hop budgeten. Vi tycker att man borde ha en djupare analys än så, sa han till SVT Nyheter Småland.

Återremiss kan ge lägre avgift

HRFs kritik gav resultat. Nu har regionstyrelsen beslutat att återremittera avgiftsförslaget, med hänvisning till att avgiftsförslaget var alldeles för dåligt underbyggt och måste utredas ytterligare.

– Vi förskriver olika typer av hörapparater, och en av dem kostar 995 kronor. Vi kan inte ha en avgift som är högre än priset, förklarade Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande till SVT Småland.

Detta innebär att Kronoberg tolkar lagen på samma sätt som HRF, att en vårdavgift måste stå i proportion till kostnaden för rehabiliteringen.

Ett nytt, lägre avgiftsförslag ska tas fram och kan antas tidigast i februari.

Länkar

Kraftig prishöjning för att få hörapparat föreslås i Kronoberg (SVT Nyheter Småland 2019-11-18)

Beslut om dyrare hörapparater i Kronoberg skjuts på framtiden (SVT Nyheter Småland 2019-11-20)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.