Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-23">23 oktober 2014</time>

Hörselvårdschef i Norrbotten hävdar att det är patienternas fel att få får två hörapparater

Bara 53 procent av alla som provade ut hörapparater i Norrbotten förra året fick två stycken. Det är en av de lägsta andelarna i landet. Hörselvårdschefen hävdar att det är patienternas eget fel. Men det stämmer inte, säger patienterna själva. Och HRFs förbundsordförande är mycket kritisk.

Marianne Morin
Marianne Morin

– Två hörapparater för en hörselskadad, det är nästan ett måste, säger Marianne Morin från Kalix, som även sitter i HRFs förbundsstyrelse.
I ett reportage i Radio P4 Norrbotten berättar hon att den andra hörapparaten fick hon först efter att ha kämpat med hörselproblem och sjukskrivning.

Cirka 85 procent av alla som provar ut hörapparater behöver apparater på båda öronen, enligt HRFs beräkningar. Stockholms län har nu kommit upp i den nivån, visar HRFs årsrapport 2014, och ytterligare några landsting ligger inte långt efter. Men i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborg, fick bara hälften (cirka 53 procent) två hörapparater under 2013. I Blekinge var andelen ännu mindre

”Patienterna säger nej”

På onsdagen försvarade hörselvårdschefen i Norrbotten siffrorna i ett uttalande i Radio Norrbotten. Hon hävdade att underskottet på två hörapparater är de hörselskadade patienternas eget fel:
– När man kommer in som patient erbjuds man två hörapparater, men många väljer att börja med en, säger hon, och tillägger att hon inte vill ”köra över folk”.

”Inte sant”, säger patienterna

Det här fick hörselskadade att ringa in till radion och invända mot hennes uttalande. De vittnade om att påståendet inte stämde, och berättade att de hade nekats en andra hörapparat. En del hade haft kontakt med hörselvården alldeles nyligen.

”Märklig attityd”

Även HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, är mycket kritisk till hörselvårdschefens påstående:
– Attityden är märklig. En kompetent utprovare ska kunna göra patienten medveten om betydelsen av två hörapparater, säger han till Radio Norrbotten.

”Sparsamhetsiver”

Jan-Peter Strömgren konstaterar att alla som kan något om hörselvård vet att forskning och beprövad erfarenhet visar att personer som hör dåligt på båda öronen ska ha två hörapparater.
– Jag är ganska övertygad om att i bakgrunden till detta är en sparsamhetsiver från landstingets sida.

Längre inslag i Radio P4 Norrbotten med patienter, hörselvårdschefen och HRFs förbundsordförande. Inslaget börjar efter 38:20 min.

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.