Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2015-11-02">2 november 2015</time>

Hörselvård i Skåne styrs av hörapparatbolag: ”Rena svindleriet”

– Vissa hörselmottagningar som har avtal med Region Skåne sätter egen hörapparatförsäljning före patientens bästa. Det är rena rama svindleriet.
Det säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

I lördags avslöjade SVT Nyheter att två multinationella koncerner kontrollerar en stor del av den offentliga hörselvården i Stockholm och Skåne. I Skåne märks detta tydligt hos hörsel mottagningarna Audionomerna/Hörsam, som ägs av hörapparatkoncernen William Demant Holding, samt Din Hörsel, som ägs av Sonova Holding. Här köper cirka 88–89 procent av patienterna hörapparater privat, med ”hörselcheck” från regionen – trots att Region Skåne har ett nytt och brett sortiment av hörapparater.

– Nivåerna är chockerande höga. Siffrorna visar att en del mottagningar utnyttjar sitt avtal med regionen för att gynna sin egen försäljning – ibland på patientens bekostnad, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Vi får tydliga signaler om att patienter vid dessa mottagningar har fått missvisande eller bristfällig information om sin rätt till hörapparater. En del har betalat åtskilliga tusen ur egen ficka, utan att veta att de kan få bra hörapparater från regionen.

Ny statistik visar att 98 procent av de som provar ut hörapparater vid William Demant Holdings mottagningar i Stockholm förskrivs just de hörapparat märken som den egna koncernen tillverkar: Oticon- och Bernafon-apparater. Enligt vad HRF erfar är situationen densamma vid deras mottagningar i Skåne.

– Det står klart att det så kallade ”hörselchecksystemet” i Skåne öppnar för rena rama svindleriet, och långtifrån den valfrihet som politikerna utlovade när det infördes, säger Jan-Peter Strömgren, som kräver omedelbara åtgärder:
– Nu måste Region Skånes politiker ta sitt ansvar och sätta stopp för hörapparatindustrins inflytande över vården.

HRF har redan tidigare slagit larm om allvarliga övertramp inom hörselvården i Skåne och Stockholm, i rapporten ”Myternas marknad”.

Presskontakt:

Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

  Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

  I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
  – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-16">16 oktober 2023</time>

  Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”

  Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning. Men ungefär en tredjedel har inte sökt vård eller ens testat hörseln – och det innebär en allvarlig hälsorisk.  
  ”Kolla hörseln på tre minuter”, uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan i hela landet.