Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2015-11-02">2 november 2015</time>

Hörselvård i Skåne styrs av hörapparatbolag: ”Rena svindleriet”

– Vissa hörselmottagningar som har avtal med Region Skåne sätter egen hörapparatförsäljning före patientens bästa. Det är rena rama svindleriet.
Det säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

I lördags avslöjade SVT Nyheter att två multinationella koncerner kontrollerar en stor del av den offentliga hörselvården i Stockholm och Skåne. I Skåne märks detta tydligt hos hörsel mottagningarna Audionomerna/Hörsam, som ägs av hörapparatkoncernen William Demant Holding, samt Din Hörsel, som ägs av Sonova Holding. Här köper cirka 88–89 procent av patienterna hörapparater privat, med ”hörselcheck” från regionen – trots att Region Skåne har ett nytt och brett sortiment av hörapparater.

– Nivåerna är chockerande höga. Siffrorna visar att en del mottagningar utnyttjar sitt avtal med regionen för att gynna sin egen försäljning – ibland på patientens bekostnad, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Vi får tydliga signaler om att patienter vid dessa mottagningar har fått missvisande eller bristfällig information om sin rätt till hörapparater. En del har betalat åtskilliga tusen ur egen ficka, utan att veta att de kan få bra hörapparater från regionen.

Ny statistik visar att 98 procent av de som provar ut hörapparater vid William Demant Holdings mottagningar i Stockholm förskrivs just de hörapparat märken som den egna koncernen tillverkar: Oticon- och Bernafon-apparater. Enligt vad HRF erfar är situationen densamma vid deras mottagningar i Skåne.

– Det står klart att det så kallade ”hörselchecksystemet” i Skåne öppnar för rena rama svindleriet, och långtifrån den valfrihet som politikerna utlovade när det infördes, säger Jan-Peter Strömgren, som kräver omedelbara åtgärder:
– Nu måste Region Skånes politiker ta sitt ansvar och sätta stopp för hörapparatindustrins inflytande över vården.

HRF har redan tidigare slagit larm om allvarliga övertramp inom hörselvården i Skåne och Stockholm, i rapporten ”Myternas marknad”.

Presskontakt:

Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-05-06">6 maj 2024</time>

  I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet

  I dag går starten för ”Vad sa-loppet” – en kampanj till stöd för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Från Luleå och Piteå i norr till Lund och Ystad i söder kommer barn, företag och pensionärer springa,...

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.