Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
– Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Imorgon lördag är det Hörselskadades Dag, då hörselskadade samlas på en rad orter för att på olika sätt sätta fokus på situationen för landets 1,5 miljoner hörselskadade.

Och just nu är det många som har det riktigt tufft, eftersom väntetiden till hörselvården är omkring ett år eller mer i majoriteten av landets regioner. I några regioner måste hörselskadade vänta uppåt två år.

”Läget är akut”

– Hörselvård är livsviktigt för oss. Att klara sig utan fungerande kommunikation i några veckor, det är riktigt svårt. Men i månader och år – det är helt enkelt fruktansvärt, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för HRF.
– Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med audionombristen och andra resursproblem som har skapat dessa långa köer.

Hörselskadades Dag – ort för ort, lördag 21 oktober 2023

Hörselskadades Dag är en del av den pågående ”Hörselveckan”, då föreningar och distrikt inom Hörselskadades Riksförbund (HRF) sprider kunskap, ger råd och stöd och upp­manar allmänheten att kolla hörseln på 3 minuter på horseltestaren.se

Hörselveckan, ort för ort: hrf.se/kalender/horselveckan
Hitta närmaste HRF-förening eller -distrikt: hrf.se/lokalt

Presskontakt och tips på lokala intervjupersoner:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Relaterade nyheter

 • Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-16">16 oktober 2023</time>

  Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”

  Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning. Men ungefär en tredjedel har inte sökt vård eller ens testat hörseln – och det innebär en allvarlig hälsorisk.  
  ”Kolla hörseln på tre minuter”, uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan i hela landet.

 • Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”
  Ett 10-tal personer jublar med händerna i vädret.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-05-14">14 maj 2023</time>

  Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”

  På söndagen fick Hörselskadades förening i Borlänge ta emot pris som Årets HRF-inspiratörer 2023. De belönas med 10 000 kronor, för sin förmåga att "samla, stärka och synliggöra" hörselskadade i Borlänge.