Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
– Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Imorgon lördag är det Hörselskadades Dag, då hörselskadade samlas på en rad orter för att på olika sätt sätta fokus på situationen för landets 1,5 miljoner hörselskadade.

Och just nu är det många som har det riktigt tufft, eftersom väntetiden till hörselvården är omkring ett år eller mer i majoriteten av landets regioner. I några regioner måste hörselskadade vänta uppåt två år.

”Läget är akut”

– Hörselvård är livsviktigt för oss. Att klara sig utan fungerande kommunikation i några veckor, det är riktigt svårt. Men i månader och år – det är helt enkelt fruktansvärt, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för HRF.
– Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med audionombristen och andra resursproblem som har skapat dessa långa köer.

Hörselskadades Dag – ort för ort, lördag 21 oktober 2023

Hörselskadades Dag är en del av den pågående ”Hörselveckan”, då föreningar och distrikt inom Hörselskadades Riksförbund (HRF) sprider kunskap, ger råd och stöd och upp­manar allmänheten att kolla hörseln på 3 minuter på horseltestaren.se

Hörselveckan, ort för ort: hrf.se/kalender/horselveckan
Hitta närmaste HRF-förening eller -distrikt: hrf.se/lokalt

Presskontakt och tips på lokala intervjupersoner:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.