Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-10">10 oktober 2014</time>

Hörselskadade Malala Yousefzai får Nobels fredspris

En av världens mest beundrade personer, hörselskadade Malala Yousefzai, 17 år, får Nobels fredspris. Malala förlorade hörseln på sitt vänstra öra när hon sköts av talibaner, och har därför cochlea-implantat sedan våren 2013.

malala-yousafzai

Malala Yousefzai från Pakistan blir med sina 17 år den yngsta fredspristagaren någonsin. Men trots sin unga ålder har hon inspirerat en hel värld genom att kämpa mot våldet och för barns, särskilt flickors, rätt till utbildning.

Malala fick mycket svåra skallskador och förlorade hörseln på sitt vänstra öra när hon nästan sköts till döds av militanta talibaner i oktober 2012, när hon var på väg hem från skolan. Attentatet var en hämnd för att Malala förespråkat flickors rätt till utbildning och för att hon kritiserat de militanta gruppernas agerande när de tog makten över Swatdalen, det område där Malala bodde. Talibanerna hävdade att Malala hade ett ”västerländskt tänkande”.

Efter attentatet genomgick Malala flera stora operationer vid ett sjukhus i Storbritannien, och i februari 2013 senare fick hon cochlea-implantat på sitt döva öra.

”Malala Yousafzais modiga kamp för flickors rätt till utbildning har gått rakt in i hjärtat hos människor i hela världen”, skriver Dagens Nyheter i dag. Hon har hyllats runt om i hela världen, och på sin 16-årsdag förra sommaren fick hon chansen att tala till hela världen från FN-högkvarteret i New York.

Malala Yousafzai delar fredspriset med Kailash Satyarthi från Indien, som i decennier har kämpat mot barnarbete.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.