Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-10">10 oktober 2014</time>

Hörselskadade Malala Yousefzai får Nobels fredspris

En av världens mest beundrade personer, hörselskadade Malala Yousefzai, 17 år, får Nobels fredspris. Malala förlorade hörseln på sitt vänstra öra när hon sköts av talibaner, och har därför cochlea-implantat sedan våren 2013.

malala-yousafzai

Malala Yousefzai från Pakistan blir med sina 17 år den yngsta fredspristagaren någonsin. Men trots sin unga ålder har hon inspirerat en hel värld genom att kämpa mot våldet och för barns, särskilt flickors, rätt till utbildning.

Malala fick mycket svåra skallskador och förlorade hörseln på sitt vänstra öra när hon nästan sköts till döds av militanta talibaner i oktober 2012, när hon var på väg hem från skolan. Attentatet var en hämnd för att Malala förespråkat flickors rätt till utbildning och för att hon kritiserat de militanta gruppernas agerande när de tog makten över Swatdalen, det område där Malala bodde. Talibanerna hävdade att Malala hade ett ”västerländskt tänkande”.

Efter attentatet genomgick Malala flera stora operationer vid ett sjukhus i Storbritannien, och i februari 2013 senare fick hon cochlea-implantat på sitt döva öra.

”Malala Yousafzais modiga kamp för flickors rätt till utbildning har gått rakt in i hjärtat hos människor i hela världen”, skriver Dagens Nyheter i dag. Hon har hyllats runt om i hela världen, och på sin 16-årsdag förra sommaren fick hon chansen att tala till hela världen från FN-högkvarteret i New York.

Malala Yousafzai delar fredspriset med Kailash Satyarthi från Indien, som i decennier har kämpat mot barnarbete.

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.