Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-07-04">4 juli 2018</time>

DEBATT: ”Hörselföretagarnas hopkok om Fritt val imponerar inte”

Kinna med hörapparat, sedd från sidan.

”Hopkok”, ”partsinlaga”, ”inte imponerande”. HRF sågar Hörselföretagarnas rapport om Fritt val-systemet i en debattreplik i Dagens Medicin. De har vispat ihop en anrättning som utelämnar väsentliga fakta, och hoppas att politiker ska svälja med god aptit, skriver HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Fritt val-systemet, som finns inom hörselvården i Stockholms län och Skåne, har dömts ut av Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd, Hjälpmedelsutredningen och Hörselskadades Riksförbund (HRF).
Trots det insisterar branschorganisationen Hörselföretagarna på att allt fungerar i stort sett bra. Och för att få underlag för detta påstående har de beställt en utredning av Mona Boström, tidigare landstingsdirektör, som hon presenterade i en debattartikel i Dagens Medicin på måndagen. Föga förvånande kom hon fram till att ”det bästa för patienterna är att vårdvalet och Fritt val utvecklas, inte avvecklas”.

Men HRF sågar rapporten i en debattreplik i Dagens Medicin. Här finns ”fluffiga tyckanden”, självklarheter, ogrundade påståenden och en del alternativa fakta.

Bekräftar att Fritt val bygger på att enskilda betalar

Samtidigt ger rapporten stöd till HRFs kritik, konstaterar HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam: ”Det mest påfallande i utredningen är hur tydligt Boström/Hörselföretagarna medger att systemet med vårdval och Fritt val förutsätter att en stor andel av patienterna köper hörapparater privat. De bekräftar därmed vad vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF) hela tiden har kritiserat: att Fritt val-systemet bygger på ett ekonomiskt utnyttjande av enskilda hörselskadade”.


”Hopkok om Fritt val imponerar inte”

Dagens Medicin debatt 2018-07-04

Debattreplik från Hörselskadades Riksförbund (HRF) på ”Fördelarna med vårdval är tydliga” av Mona Boström/Hörselföretagarna (2018-07-02):

Hur försvarar man ett oförsvarligt system? Ett hörselvårdsystem som har dömts ut av en rad tunga instanser – Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd, Hjälpmedelsutredningen och, inte minst, av hörselskadades egen organisation?

Jo, man vispar ihop en liten ”rapport”. En anrättning som utelämnar väsentliga fakta, men fyller ut desto mer med fluffiga tyckanden, några rejäla skopor självklarheter, ett par matskedar ogrundade påståenden och kryddar obekymrat med alternativa fakta. Och hoppas sedan att politiker och andra beslutsfattare ska svälja med god aptit.

Men det fungerar inte. Den utredning som branschorganisationen Hörselföretagarna har beställt av Mona Boström är en lite väl uppenbar partsinlaga. Och de förslag hon presenterar i Dagens Medicin (2018-07-02) tar inte itu med de allvarliga systemfel som rapport efter rapport har pekat på.

Det mest påfallande i utredningen är hur tydligt Boström/Hörselföretagarna medger att systemet med vårdval och Fritt val förutsätter att en stor andel av patienterna köper hörapparater privat. De bekräftar därmed vad vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF) hela tiden har kritiserat: att Fritt val-systemet bygger på ett ekonomiskt utnyttjande av enskilda hörselskadade.

I Stockholm sker ungefär 85 procent av hörapparatutprovningarna som privat köp, inom Fritt val, trots att alla har rätt till hörapparater från landstinget. Boström konstaterar att den ersättning som hörselvårdsföretagen får från landstinget/regionen för varje hörapparatutprovning inte skulle räcka om Fritt val skulle tas bort.

Och häri ligger Hörselföretagarnas verkliga oro. Hur går det med intäkterna om landstings- och regionpolitiker bestämmer sig för att värna den enskildes rätt till vård efter behov? Om Fritt val avvecklas och den enskilde slutar betala hörapparater ur egen ficka?

Ja, då blir det ”kaos” och ingen valfrihet, enligt Boström. Men det tror inte vi. Inte för ett ögonblick. Tvärtom tror vi att vi skulle slippa de inslag av vilda västern som idag finns inom hörselvården i Stockholms län och Skåne. Och valfrihet – ja, hur mycket valfrihet är det när mottagningar provar ut till 98 procent hörapparater av bara ett eller två märken, som ”råkar” tillverkas av den egna ägarkoncernen. Boström hävdar att det inte finns belägg för detta – men det är bara att göra en enkel koll i offentliga landstingshandlingar.

Hur skulle det då gå med vårdkvaliteten om Fritt val avskaffades? Ja, Stockholms län ligger i dag i botten av det Nationella kvalitetsregistret, som bygger på patienternas egna bedömningar. Siffrorna talar sitt tydliga språk.

Vi är övertygade om att riktig valfrihet och tillgång till bra hörselvård handlar om att sätta patientens behov och rättigheter i centrum. Vi anser inte att det står i motsats till företagande inom hörselvårdsområdet, men en konstruktiv dialog förutsätter att Hörselföretagarna och andra aktörer är villiga att prata klarspråk om hörselvården, utan att undvika obekväma fakta – och utan att hota med ”kaos”.

Mattias Lundekvam
förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.