Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2015-10-31">31 oktober 2015</time>

Hörapparatindustrin styr offentlig hörselvård: ”Rena svindleriet”

– Med ”Fritt val av hörapparater” har landstingspolitiker öppnat för rena rama svindleriet inom hörselvården. Det säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande för Hörsel­skadades Riksförbund (HRF), efter SVT Nyheters avslöjande att hörapparatindustrin styr vilka hörapparater som provas ut inom landstingsfinansierad hörselvård i Stockholm och Skåne.

Två multinationella holdingbolag äger de mottagningar som utför så gott som alla hörapparatutprovningar i Stockholms läns landsting och Region Skåne. Nu har HRF fått fram ny statistik som visar att patienter som vänder sig till flera av dessa mottagningar förskrivs i stort sett bara de hörapparatmärken som produceras av den koncern som äger mottagningen. Och för detta får de ersättning från landstinget/regionen.

98 procent får koncernens egna hörapparatmärken

– Hörapparatindustrin utnyttjar helt ogenerat ”fritt val-systemet” för att gynna sina egna affärsintressen, på bekostnad av både landstinget/regionen och patienterna, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Syftet med ”Fritt val av hörapparat” var att öka valfriheten, men det har snarare lett till motsatsen.

Vid mottagningskedjorna Avesina, Audionomerna och Hörsam, som ägs av William Demant Holding, får över 98 procent av patienterna Oticon- eller Bernafon-apparater – det vill säga just de märken som ägarkoncernen tillverkar. Det visar HRFs genomgång av företagens fakturor till Stockholms läns landsting.

”Systematiskt utnyttjande av hörselskadade”

– Självfallet är det helt oacceptabelt. Det är som om ett landsting skulle lägga ut vård på en vårdcentral ägd av läkemedels­industrin, och sedan tillåta att läkarna där ordinerade i stort sett alla patienter just de läkemedel som deras egen ägarkoncern tillverkade, säger Jan-Peter Strömgren, som nu utkräver ansvar av politikerna i landsting och region:
– Politikerna har öppnat för systematiskt utnyttjande av hörselskadade. Nu måste de omgående sätta stopp för hörapparatindustrins kontroll över hörselvården.

Allvarliga övertramp inom ”fritt val”

HRF har redan tidigare slagit larm om allvarliga övertramp inom systemet med ”fritt val”, bland annat att patienter luras att betala tusentals kronor för hörapparater, helt i onödan. Detta beskrivs i rapporten ”Myternas marknad” (pdf).

Presskontakt:

Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Inslag i SVT Nyheter:

Utprovarna rekommenderar sina egna hörapparater (SVT Rapport 2015-10-31)
Hörselmottagning anmäls för felaktig information (SVT Rapport 2015-10-31)


Här är listan med utprovade hörapparater

HRF har begärt ut en sammanställning över de fakturor som mottagningskedjorna Audionomerna, Hörsam, Avesina och Din Hörsel har skickat till Stockholms läns landsting vid hörapparatutprovningar inom ”fritt val” under perioden 2015-04-01-2015-06-30. Läs hela listan här (pdf).
Mottagningarna fakturerar för att få ut rekvisitionen (”hörselchecken”) på max 3 040 kr per hörapparat, inklusive moms, och anger då bland annat vilken hörapparat som provats ut samt rekvisitionsbeloppet exklusive moms. Listan visar att Audionomerna, Hörsam och Avesina till cirka 98 procent provar ut hörapparatmärken som produceras av mottagningarnas ägare, koncernen William Demant Holding. Din Hörsel, som ägs av Sonova Holding, provade i huvudsak ut hörapparater ur GN Resounds sortiment under denna period, på grund av ett avtal med detta hörapparatföretag. Källa: Stockholms läns landsting.

Andel utprovningar med hörselcheck – mottagning för mottagning

Så stor andel av patienterna vid de auktoriserade hörselmottagningarna i Stockholms län köpte hörapparater med hörselcheck (inom ”fritt val”) 2014-2015. Källa: Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting.
Andel, hela 2014 (pdf) – genomsnitt 80 procent
Andel, jan-juni 2015 (pdf) – genomsnitt 82 procent


Så kan ett ”priserbjudande” se ut

Ingen hörapparat kan ge ”naturlig ljuduppfattning”, oavsett hur bra eller dyr den här. Ändå utlovas det och andra överdrifter på de prisförslag som lämnas till patienter vid en del auktoriserade mottagningar. Här är ett exempel på ett missvisande prisförslag (pdf) som visar hur audionomen har argumenterat för att patienten kommer att höra bättre och nästan ”normalt” ju dyrare hörapparat hon köper. I själva verket kan en hörapparat som provas ut helt gratis i ett landsting kan kosta åtskilliga tusen på en privat mottagning.


Rådgivning för dig som är hörselskadad/anhörig:

HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjensvarar på frågor från dig som är hörselskadad/anhörig, både om hörselvård och andra frågor som rör hörsel. Du kan mejla våra rådgivare via ett formulär på www.hörsellinjen.se eller ring 0771-888000, vardagar kl 9-15 (vanlig samtalstaxa).

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.