Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2019-10-18">18 oktober 2019</time>

Hörapparater kan minska tinnitus hos hundratusentals

Medelåldersman blundar och håller handen mot pannan.
Johner Bildbyra AB +46 8 644 83 30 info@johner.se sales@johner.se

Fler med tinnitus borde få hörapparater. Även vid lätt hörselnedsättning kan hörapparater ge betydligt mindre tinnitusbesvär.
Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF) i dag, inför Hörselskadades Dag i morgon, lördag.

En tredjedel av landets 1,5 miljoner hörselskadade använder hörapparater. Men det borde vara betydligt fler, anser HRF. Över hälften skulle vara hjälpta av hörapparater – inte minst de som har besvärlig tinnitus.

Effektiv ”medicin” mot tinnitus

– Hörapparater är en mycket effektiv ”medicin” mot tinnitus, det visar både forskning och erfarenhet. Många med tinnitus känner inte till det, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF), som nu uppmanar alla med tinnitus att testa sin hörsel.
– Om fler med tinnitus fick hörapparater även vid lättare hörselnedsättning, så skulle det troligen innebära betydligt färre sjukskrivningar.

Ungefär en av fem har tinnitus, varav 200 000–300 000 har svår tinnitus. Alla har inte nedsatt hörsel, men det är mycket vanligt.
– En del säger: ”Min tinnitus är så stark att jag har svårt att höra”. De har inte själva insett att de har en hörselnedsättning som de behöver få hjälp med.

Mer ljud, mindre anspänning

Att hörapparater hjälper vid tinnitus beror främst på två saker: När ljudet i omgivningen hörs starkare och tydligare blir tinnitusljudet mindre märkbart och blir lättare att koppla bort. När det är lättare att höra minskar anspänningen, oron och stressen – och då minskar tinnitus.

Detta händer på Hörselskadades Dag, lördag 19 oktober

Hörselskadades Dag ingår i Hörselveckan den 14–20 oktober. Då anordnar HRFs föreningar och distrikt olika aktiviteter på flera orter runt om i landet, bland annat med Hörseltestaren, HRFs hörseltest på webben. Läs mer i Hörselveckan-kalendern.

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se
Pressbilder på Mattias Lundekvam finns på www.hrf.se/pressbilder

Pressmeddelandet som pdf

Hörapparater kan minska tinnitus hos hundratusentals (presmeddelande från HRF 2019-10-18)

Medielänkar

Din tinnitus kan minska med hörapparat (senioren 2019-10-18)

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-10-15">15 oktober 2021</time>

  Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet

  I morgon, lördag 16 oktober, är det Hörselskadades Dag. Det uppmärksammas på ett 30-tal orter runt om i landet, då Hörselskadades Riksförbund (HRF) från norr till söder efterlyser ett "hörselsmart samhälle" för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-06-22">22 juni 2021</time>

  Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 

  En ung konstnär med färgsprakande lyskraft och en teatergrupp som utmanar normer med humor och svärta. Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ belönades på tisdagen med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris – ett helt nytt kulturpris för hörselskadade.

 • Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-05-28">28 maj 2021</time>

  Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”

  – Det är ett problem när hörselskadade inte får det stöd man har behov av. Med rätt förutsättningar och hjälpmedel kan hörselskadade jobba som vem som helst. Ingen ska behöva bli bortsorterad! Det sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när hon talade på HRFs kongress på fredagen.