Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2019-10-18">18 oktober 2019</time>

Hörapparater kan minska tinnitus hos hundratusentals

Medelåldersman blundar och håller handen mot pannan.
Johner Bildbyra AB +46 8 644 83 30 info@johner.se sales@johner.se

Fler med tinnitus borde få hörapparater. Även vid lätt hörselnedsättning kan hörapparater ge betydligt mindre tinnitusbesvär.
Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF) i dag, inför Hörselskadades Dag i morgon, lördag.

En tredjedel av landets 1,5 miljoner hörselskadade använder hörapparater. Men det borde vara betydligt fler, anser HRF. Över hälften skulle vara hjälpta av hörapparater – inte minst de som har besvärlig tinnitus.

Effektiv ”medicin” mot tinnitus

– Hörapparater är en mycket effektiv ”medicin” mot tinnitus, det visar både forskning och erfarenhet. Många med tinnitus känner inte till det, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF), som nu uppmanar alla med tinnitus att testa sin hörsel.
– Om fler med tinnitus fick hörapparater även vid lättare hörselnedsättning, så skulle det troligen innebära betydligt färre sjukskrivningar.

Ungefär en av fem har tinnitus, varav 200 000–300 000 har svår tinnitus. Alla har inte nedsatt hörsel, men det är mycket vanligt.
– En del säger: ”Min tinnitus är så stark att jag har svårt att höra”. De har inte själva insett att de har en hörselnedsättning som de behöver få hjälp med.

Mer ljud, mindre anspänning

Att hörapparater hjälper vid tinnitus beror främst på två saker: När ljudet i omgivningen hörs starkare och tydligare blir tinnitusljudet mindre märkbart och blir lättare att koppla bort. När det är lättare att höra minskar anspänningen, oron och stressen – och då minskar tinnitus.

Detta händer på Hörselskadades Dag, lördag 19 oktober

Hörselskadades Dag ingår i Hörselveckan den 14–20 oktober. Då anordnar HRFs föreningar och distrikt olika aktiviteter på flera orter runt om i landet, bland annat med Hörseltestaren, HRFs hörseltest på webben. Läs mer i Hörselveckan-kalendern.

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se
Pressbilder på Mattias Lundekvam finns på www.hrf.se/pressbilder

Pressmeddelandet som pdf

Hörapparater kan minska tinnitus hos hundratusentals (presmeddelande från HRF 2019-10-18)

Medielänkar

Din tinnitus kan minska med hörapparat (senioren 2019-10-18)

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

  Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

  I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
  – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-16">16 oktober 2023</time>

  Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”

  Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning. Men ungefär en tredjedel har inte sökt vård eller ens testat hörseln – och det innebär en allvarlig hälsorisk.  
  ”Kolla hörseln på tre minuter”, uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan i hela landet.