Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2019-10-18">18 oktober 2019</time>

Hörapparater kan minska tinnitus hos hundratusentals

Medelåldersman blundar och håller handen mot pannan.
Johner Bildbyra AB +46 8 644 83 30 info@johner.se sales@johner.se

Fler med tinnitus borde få hörapparater. Även vid lätt hörselnedsättning kan hörapparater ge betydligt mindre tinnitusbesvär.
Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF) i dag, inför Hörselskadades Dag i morgon, lördag.

En tredjedel av landets 1,5 miljoner hörselskadade använder hörapparater. Men det borde vara betydligt fler, anser HRF. Över hälften skulle vara hjälpta av hörapparater – inte minst de som har besvärlig tinnitus.

Effektiv ”medicin” mot tinnitus

– Hörapparater är en mycket effektiv ”medicin” mot tinnitus, det visar både forskning och erfarenhet. Många med tinnitus känner inte till det, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF), som nu uppmanar alla med tinnitus att testa sin hörsel.
– Om fler med tinnitus fick hörapparater även vid lättare hörselnedsättning, så skulle det troligen innebära betydligt färre sjukskrivningar.

Ungefär en av fem har tinnitus, varav 200 000–300 000 har svår tinnitus. Alla har inte nedsatt hörsel, men det är mycket vanligt.
– En del säger: ”Min tinnitus är så stark att jag har svårt att höra”. De har inte själva insett att de har en hörselnedsättning som de behöver få hjälp med.

Mer ljud, mindre anspänning

Att hörapparater hjälper vid tinnitus beror främst på två saker: När ljudet i omgivningen hörs starkare och tydligare blir tinnitusljudet mindre märkbart och blir lättare att koppla bort. När det är lättare att höra minskar anspänningen, oron och stressen – och då minskar tinnitus.

Detta händer på Hörselskadades Dag, lördag 19 oktober

Hörselskadades Dag ingår i Hörselveckan den 14–20 oktober. Då anordnar HRFs föreningar och distrikt olika aktiviteter på flera orter runt om i landet, bland annat med Hörseltestaren, HRFs hörseltest på webben. Läs mer i Hörselveckan-kalendern.

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se
Pressbilder på Mattias Lundekvam finns på www.hrf.se/pressbilder

Pressmeddelandet som pdf

Hörapparater kan minska tinnitus hos hundratusentals (presmeddelande från HRF 2019-10-18)

Medielänkar

Din tinnitus kan minska med hörapparat (senioren 2019-10-18)

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.