Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-06-20">20 juni 2019</time>

Glad hörselsmart sommar!

Ge dig själv tid i sommar att stanna upp och verkligen ta hand om dig själv och din hörsel. Här kommer tio enkla tips på vad du kan göra för att ta ledigt från hörselstressen och hitta ny energi.

1. Lyssna på dig själv. Sätt dig på bryggan, under äppelträdet eller på en annan lugn plats och tänk efter: När och hur mår du bra? När och på vilket sätt blir kommunikationen ett problem? Hur skulle din situation kunna bli bättre? Skriv ner dina tankar – kartlägg dig själv! Kanske blir det då lättare att se vad du behöver hjälp med, vilken kunskap du behöver och vad du själv kan göra något åt. Kanske kan det bli början på en hörselsmart plan för ditt liv?

2. Våga vara dig själv. Det är så lätt att hela tiden försöka vara andra till lags, att alltid försöka hänga med på hörandes villkor. Men gör inte det! Våga istället tala om vad just du behöver för att må bra. Förklara att bullriga restaurangen inte funkar för dig – föreslå istället lugna uteserveringen. Förklara varför det är svårt att samtala hela tiden under långa bilresan. Våga vara dig själv, på dina villkor – du är jättebra precis som du är!

3. Träna på att förklara. Det kan kännas jobbigt att berätta för andra vad du behöver i olika situationer. Så varför inte träna i sommar på att göra det kort och enkelt? Det räcker oftast med: ”Jag hör bättre om jag sitter på den platsen”, ”Jag tar en paus, mina öron behöver vila en stund”. Möter du helt nya personer under sommaren? Testa att förklara på nya sätt!

4. Klart du kan resa! En del drar sig för att resa när de får problem med hörseln – de är oroliga för att missa viktig högtalarinformation, att missuppfatta människor som talar annat språk med mera. Men det mesta går att lösa med så enkla medel som papper och penna, och tydlig information till resepersonalen. Och även fullt hörande använder ju ofta ”teckenspråk” på utlandssemestrar, eller hur? Jättemånga hörselskadade är ute och reser, så varför inte du? Du klarar det!

5. Ta en ”power nap”. En liten lur mitt på blanka eftermiddagen kan göra underverk. En kort stunds vila i hängmattan, i skuggan under ett träd eller kanske på soffan kan ge nya krafter och positiv energi. Prova om det är något för dig!

6. Var aktiv, utan stress. Sommarlugnet kan ibland vara jobbigt om det blir tyst och tinnitusen hörs desto bättre. Försök därför ha en semester där du är aktiv och sysselsatt, men utan negativ stress. Det kan också vara bra att undvika helt tysta omgivningar. Bruset från vatten, vind med mera kan maskera och lindra.

7. Träffa andra i sociala medier. Att utbyta erfarenheter med andra är ett av de smartaste sätten att få användbara tips och se nya möjligheter. Dessutom känns det ofta riktigt bra att möta andra i ungefär samma situation, som vet hur det är. Passa därför på att gå med i en eller flera av HRFs Facebook-grupper. De är slutna och riktar sig till  för dig som är hörselskadad (endast privatpersoner). Vi har följande grupper: HRF: Diskussionsgrupp för hörselskadadeHRF: Cochlea-implantatHRF: Tinnitus och ljudöverkänslighetHRF: Menières sjukdom samt HRF: Föräldrar.

8. Se över din hörteknik. När och hur är det lätt att höra? När och på vilket sätt blir det problem? Om du använder hörapparater men inte trivs med ljudet kan de vara inställda på fel sätt. I så fall bör du ta kontakt med din audionom för justering. Men tänk på att ofta räcker det inte med bara hörapparater. I många situationer kan du ha stor nytta av andra kommunikationshjälpmedel, utöver hörapparaten, till exempel för att höra tv:n, radion och telefonsamtalet bättre. Det finns också bra mikrofonsystem för att underlätta samtal med andra. Prata med hörselvården – de kan ge råd om hörhjälpmedel.

9. Testa andra kommunikationssätt. Har du provat teckenspråk och tecken som stöd (TSS)? Varför inte ta reda på mer om det i sommar och lär dig några tecken? Om du trivs med det kan det kanske vara värt att anmäla dig till kurser till hösten. Och har du provat skrivtolkning? Kanske är det något för dig?

10. Fråga Hörsellinjen. Vad du än undrar över när det gäller hörsel kan du vända dig till HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen. Tyvärr har Hörsellinjen sommarstängt, men vi öppnar igen den 12 augusti. Då är du välkommen att ringa 0771-888 000. Det går även bra att skicka in frågor under hela sommaren via formuläret på www.hörsellinjen.se, så får du svar så snart som möjligt efter den 12 augusti.

Ha en riktigt hörselsmart sommar! önskar Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.