Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-09-07">7 september 2014</time>

Genombrott för textning av partiernas filmer under valrörelsen 2014

Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna textar nu sina valfilmer och andra nya klipp på sina webbar, efter uppmaningar från HRF. Den pågående valrörelsen tycks bli lite av ett genombrott för textning inom svensk politik.

14593
Det är en bit kvar till full tillgänglighet i valrörelsen, det ska sägas direkt.TV4 och tidningarnas tv-redaktioner (Aftonbladet och Expressen) textar till exempel inte sina valprogram, och alla partier har inte nått hela vägen fram. Men det vi ser är inte desto mindre ett tydligt genombrott för textning, och ett tydligt, positivt gensvar på de uppmaningar som kom från HRF och Unga Hörselskadade i våras.

Vi ser också att fyra av de åtta riksdagspartierna nu har viss information på teckenspråk. I maj var det bara Moderaterna som hade lagt upp teckenspråkigt material.

En trist kontrast mot de övriga partierna är Sverigedemokraterna, som inte textar någon av sina filmer, och inte heller har information på teckenspråk.

Så bra är partierna på textning och teckenspråkig information:

Moderaterna textar i princip allt filmmaterial som de lägger upp. Undantaget är några tal och pressträffar. De har även flera valfilmer på teckenspråk, som presenterar olika delar av partiets politik.

Miljöpartiet antog i våras en policy om att texta alla nya filmer som läggs upp. Så nu textar de även sin reality-serie från sin valrörelse, ”Allt grönt”, med ett avsnitt om dagen! Även miljöpartiet har information på teckenspråk.

Kristdemokraterna har textat sin valfilm och även en rad små filmer med Göran Hägglund, där han berättar var partiet står i olika frågor. KD har emellertid ingen information på teckenspråk, vad vi kan se. Synd – inför valet 2010 var KD ett av de partier som var bäst på teckenspråkig information.

Socialdemokraterna har bättrat sig rejält och textar nu de flesta av sina filmer på webben. Men under den senaste veckan har partiet lagt upp två nya valfilmer, utan text. Varför undrar vi? Just nu, när partierna är inne i slutspurten, är det knappast läge att ”glömma bort” 1,4 miljoner hörselskadade.

Centerpartiet har lyssnat på HRFs rekommendationer om textning. I våras textade de några filmer, men i särskilda textningsversioner, som var svåra att hitta. Nu textar C istället filmerna med en metod som gör att textningen kan plockas fram eller tas bort, efter behov. Då syns det också tydligt om filmen är textad eller inte.
Tyvärr har C hoppat över textningen på ett par filmer från senaste veckan, precis som S. Dessutom saknar C information på teckenspråk.

Folkpartiet textar sin valfilm. FP har också mycket valinformation på teckenspråk. Men precis som flera andra partier har FP missat att texta en del korta klipp från de senaste veckorna.

Vänsterpartiet fortsätter att göra sina filmer i två versioner – en utan text och en med text, vilket innebär att de filmer som sprids på nätet och sociala medier är otextade. Det är väldigt bra att V textar, men det är också viktigt att de filmer som sprids är textade. Problemet har påtalats av både HRF och Unga Hörselskadade, som förklarar varför i sin blogg. Inte heller V har valinformation på teckenspråk.

Ett av de partier som hoppas på att komma in i riksdagen är Feministiskt Initiativ, som textar det mesta av sitt filmmaterial och som också presentera sin valplattform på teckenspråk.

TIPS: För att se partiernas olika filmmaterial kan det vara enklast att gå in på YouTube och söka på respektive parti. Textade filmer markeras där vanligtvis med CC under bilden.

 

Enkelt och gratis att texta

HRF har tagit fram en sida med instruktioner om hur man textar, där vi visar att det är både enkelt och helt gratis att texta. Använd denna enkla manual och sprid den gärna vidare!

Läs mer: I valbladet Svensk politik hörs för dåligt (pdf) berättar HRF om vad som krävs för att skapa en tillgänglig, ”hörselsmart” valrörelse.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.