Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2016-10-12">12 oktober 2016</time>

Fyra av tio nyanlända är hörselskadade – nu kräver HRF hörselscreening

Fyra av tio flyktingar har nedsatt hörsel i en ny undersökning i Värmland. Det är allvarligt, anser Hörselskadades Riksförbund (HRF):
– Nu måste Arbetsförmedlingen införa hörselscreening av alla nyanlända, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Aleppo, Syrien. I fem år har kriget rasat. Foto: Reuters

En undersökning bland nyanlända syrier i Torsby och Sunne visar att 40 procent har nedsatt hörsel, rapporterar SVT. Det är nästan fyra gånger så stor andel som bland yrkesverksamma i hela befolkningen.

– Siffrorna är alarmerande. Att kunna hänga med i vad som sägs på SFI-utbildningen är avgörande för att kunna lära sig svenska, och i förlängningen en förutsättning för lyckad integration – att kunna studera, få ett jobb och bygga ett nytt liv i Sverige, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.
– Det är hög tid för Arbetsförmedlingen att införa allmän hörselscreening för nyanlända, innan de påbörjar svenskautbildning.

HRF har gång på gång förklarat för berörda myndigheter, bland annat Arbetsförmedlingen, som har ansvaret för etableringen, att tidig upptäckt gör att det går att sätta in hörselvårdande insatser, till exempel hörapparater, och att det är ett effektivt sätt att förebygga isolering och integrationsproblem.

– Det är anmärkningsvärt att alla håller med, men ingen tar ansvaret för att införa hörselscreening, säger Mattias Lundekvam.

Hörselnedsättning till följd av buller är en av de vanligaste krigsskadorna. Men den höga andelen hörselskadade bland nyanlända har även samband med att de kommer från länder där det råder brist på fungerande hälso- och sjukvård.

För mer information: Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Pressmeddelandet som pdf: ”Fyra av tio nyanlända är hörselskadade – nu kräver HRF hörselscreening” (2016-10-12)

Om HRFs utspel i media

Hörselskador vanligt bland flyktingar (TT/Dagens Industri 2016-10-12)

Hörseltest för nyanlända kan gynna integration (TT/Omni 2016-10-12)

”Alla håller med, men ingen tar ansvaret” (SVT Nyheter Värmland 2016-10-12)

Många flyktingar har hörselskador (SVT Nyheter Värmland 2016-10-11)

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.