Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2016-10-12">12 oktober 2016</time>

Fyra av tio nyanlända är hörselskadade – nu kräver HRF hörselscreening

Fyra av tio flyktingar har nedsatt hörsel i en ny undersökning i Värmland. Det är allvarligt, anser Hörselskadades Riksförbund (HRF):
– Nu måste Arbetsförmedlingen införa hörselscreening av alla nyanlända, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Aleppo, Syrien. I fem år har kriget rasat. Foto: Reuters

En undersökning bland nyanlända syrier i Torsby och Sunne visar att 40 procent har nedsatt hörsel, rapporterar SVT. Det är nästan fyra gånger så stor andel som bland yrkesverksamma i hela befolkningen.

– Siffrorna är alarmerande. Att kunna hänga med i vad som sägs på SFI-utbildningen är avgörande för att kunna lära sig svenska, och i förlängningen en förutsättning för lyckad integration – att kunna studera, få ett jobb och bygga ett nytt liv i Sverige, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.
– Det är hög tid för Arbetsförmedlingen att införa allmän hörselscreening för nyanlända, innan de påbörjar svenskautbildning.

HRF har gång på gång förklarat för berörda myndigheter, bland annat Arbetsförmedlingen, som har ansvaret för etableringen, att tidig upptäckt gör att det går att sätta in hörselvårdande insatser, till exempel hörapparater, och att det är ett effektivt sätt att förebygga isolering och integrationsproblem.

– Det är anmärkningsvärt att alla håller med, men ingen tar ansvaret för att införa hörselscreening, säger Mattias Lundekvam.

Hörselnedsättning till följd av buller är en av de vanligaste krigsskadorna. Men den höga andelen hörselskadade bland nyanlända har även samband med att de kommer från länder där det råder brist på fungerande hälso- och sjukvård.

För mer information: Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Pressmeddelandet som pdf: ”Fyra av tio nyanlända är hörselskadade – nu kräver HRF hörselscreening” (2016-10-12)

Om HRFs utspel i media

Hörselskador vanligt bland flyktingar (TT/Dagens Industri 2016-10-12)

Hörseltest för nyanlända kan gynna integration (TT/Omni 2016-10-12)

”Alla håller med, men ingen tar ansvaret” (SVT Nyheter Värmland 2016-10-12)

Många flyktingar har hörselskador (SVT Nyheter Värmland 2016-10-11)

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

  Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

  I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
  – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-16">16 oktober 2023</time>

  Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”

  Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning. Men ungefär en tredjedel har inte sökt vård eller ens testat hörseln – och det innebär en allvarlig hälsorisk.  
  ”Kolla hörseln på tre minuter”, uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan i hela landet.