Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-06-14">14 juni 2015</time>

Fridolin uppmanades ordna hearing om negativ utveckling för teckenspråket

Kalla till en hearing om den negativa utvecklingen för teckenspråket i skolan och samhället. Det var ett av budskapen till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i fredags, när han träffade representanter för Hörselskadades Riksförbund (HRF), Sveriges Dövas Riksförbund och Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF).

Utbildningsminister Gustav Fridolin. längst bort till höger, träffade bland annat Marianne Rogell Eklund från HRF (närmast till vänster) och representanter för SDR och SDUF.
Utbildningsminister Gustav Fridolin. längst bort till höger, träffade bland annat Marianne Rogell Eklund från HRF (närmast till vänster) och representanter för SDR och SDUF.

I samband med Miljöpartiets kongress i Örebro i helgen ordnade Niclas Persson, kommunalråd i Örebro, en timmes samtal mellan utbildningsministern och organisationerna SDR, SDUF och HRF. Orsaken var att döva och hörselskadade får allt svårare att få tillgång till teckenspråk i förskola och skola.

Organisationerna framförde gemensamt att det behövs en hearing om teckenspråket, den negativa utvecklingen och konsekvenserna av den. Ministern tog med sig detta förslag.

Vi förklarade bland annat att förskolan är en viktig start för hörselskadades tvåspråkiga utveckling, ändå är det inte alls självklart att barnen får tillgång till teckenspråk i förskolan. Överhuvudtaget har döva och hörselskadade en utsatt skolsituation, och teckenspråket får inte det utrymme som skulle behövas. I samtalet berördes även hörsel- och dövorganisationernas krav på  statliga, regionala resurscentra för hörselskadade och döva elever, med uppdrag att se till att eleverna får de förutsättningar de behöver.

Läs även:

”Nu måste staten ta ansvar för hörselskadade barn i skolan”, kräver hörsel- och dövorganisationerna (HRF.se 2015-03-18)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.