Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-06-14">14 juni 2015</time>

Fridolin uppmanades ordna hearing om negativ utveckling för teckenspråket

Kalla till en hearing om den negativa utvecklingen för teckenspråket i skolan och samhället. Det var ett av budskapen till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i fredags, när han träffade representanter för Hörselskadades Riksförbund (HRF), Sveriges Dövas Riksförbund och Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF).

Utbildningsminister Gustav Fridolin. längst bort till höger, träffade bland annat Marianne Rogell Eklund från HRF (närmast till vänster) och representanter för SDR och SDUF.
Utbildningsminister Gustav Fridolin. längst bort till höger, träffade bland annat Marianne Rogell Eklund från HRF (närmast till vänster) och representanter för SDR och SDUF.

I samband med Miljöpartiets kongress i Örebro i helgen ordnade Niclas Persson, kommunalråd i Örebro, en timmes samtal mellan utbildningsministern och organisationerna SDR, SDUF och HRF. Orsaken var att döva och hörselskadade får allt svårare att få tillgång till teckenspråk i förskola och skola.

Organisationerna framförde gemensamt att det behövs en hearing om teckenspråket, den negativa utvecklingen och konsekvenserna av den. Ministern tog med sig detta förslag.

Vi förklarade bland annat att förskolan är en viktig start för hörselskadades tvåspråkiga utveckling, ändå är det inte alls självklart att barnen får tillgång till teckenspråk i förskolan. Överhuvudtaget har döva och hörselskadade en utsatt skolsituation, och teckenspråket får inte det utrymme som skulle behövas. I samtalet berördes även hörsel- och dövorganisationernas krav på  statliga, regionala resurscentra för hörselskadade och döva elever, med uppdrag att se till att eleverna får de förutsättningar de behöver.

Läs även:

”Nu måste staten ta ansvar för hörselskadade barn i skolan”, kräver hörsel- och dövorganisationerna (HRF.se 2015-03-18)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.