Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-10-09">9 oktober 2022</time>

”Fråga doktorn” och chatt med audiolog inleder Hörselveckan

Porträtt på leende kvinna med glasögon och blond page.
Elina Mäki-Torkko, överläkare och professor i audiologi, Örebro universitet.

På måndag börjar Hörselveckan. Då sänder SVTs ”Fråga doktorn” ett temaprogram om hörsel. Direkt efteråt kan alla som vill chatta med audiologen Elina Mäki-Torkko – en läkare som är expert på hörsel.

Hörselveckan är en vecka då HRF i hela landet uppmärksammar hörsel och hörselskadade. Viktigt, tyckte SVTs ”Fråga doktorn”, som ägnar en stor del av måndagens program åt just hörselfrågor.

På plats i studion finns bland andra Elina Mäki-Torkko, överläkare och professor i medicinsk audiologi vid Örebro universitet, för att förklara hur vår hörsel fungerar och andra grundläggande frågor. Hon är en av landets ledande hörselexperter och mångårig HRF-vän, som bland annat suttit i Hörselforskningsfondens styrelse.

Tipsar om Hörseltestaren

I ”Fråga doktorn” medverkar även Lajla Vestman, som har cochleaimplantat.

Dessutom tipsar programmet om Hörseltestaren, HRFs vetenskapligt validerade självtest på webben –ett tal-i-brus-test som visar om det finns tecken på hörselnedsättning.

Chatta med hörselexperten

Efter måndagens sändning har ”Fråga doktorn” en chatt med Elina Mäki-Torkko. Där kan alla som vill ställa frågor som rör hörsel och hörselskador.

Som professor i medicinsk audiologi har Elina Mäki-Torkko bred kunskap om hörsel, hörselskador och kommunikation. Hon forskar, men arbetar även som överläkare med tät patientkontakt.

Relaterade nyheter

 • Chockhöjning av hörapparatavgift stoppades
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-11-15">15 november 2022</time>

  Chockhöjning av hörapparatavgift stoppades

  Västmanland var på väg att införa landets högsta utprovningsavgift: 2 800 kronor för två hörapparater. Men på tisdagen stoppades chockhöjningen. Efter hård HRF-kritik beslutade ett enigt regionfullmäktige om återremiss.

 • I dag: Hörselskadades Dag på 40-tal orter i landet
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-10-15">15 oktober 2022</time>

  I dag: Hörselskadades Dag på 40-tal orter i landet

  I dag, lördag 15 oktober, är det Hörselskadades Dag. På ett 40-tal orter från norr till söder sätter Hörselskadades Riksförbund (HRF) fokus på möjligheter och rättigheter för landets 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nu börjar Hörselveckan!
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-10-09">9 oktober 2022</time>

  Nu börjar Hörselveckan!

  Måndag 10 oktober inleds Hörselveckan! I år blir det arrangemang på ungefär 50-60 orter runt om i landet, från Kalix i norr till Malmö i söder: hörseltester, öppet hus och mycket annat. Vad händer där du bor? Kolla in vår Hörselveckan-kalender!