Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-10-09">9 oktober 2022</time>

”Fråga doktorn” och chatt med audiolog inleder Hörselveckan

Porträtt på leende kvinna med glasögon och blond page.
Elina Mäki-Torkko, överläkare och professor i audiologi, Örebro universitet.

På måndag börjar Hörselveckan. Då sänder SVTs ”Fråga doktorn” ett temaprogram om hörsel. Direkt efteråt kan alla som vill chatta med audiologen Elina Mäki-Torkko – en läkare som är expert på hörsel.

Hörselveckan är en vecka då HRF i hela landet uppmärksammar hörsel och hörselskadade. Viktigt, tyckte SVTs ”Fråga doktorn”, som ägnar en stor del av måndagens program åt just hörselfrågor.

På plats i studion finns bland andra Elina Mäki-Torkko, överläkare och professor i medicinsk audiologi vid Örebro universitet, för att förklara hur vår hörsel fungerar och andra grundläggande frågor. Hon är en av landets ledande hörselexperter och mångårig HRF-vän, som bland annat suttit i Hörselforskningsfondens styrelse.

Tipsar om Hörseltestaren

I ”Fråga doktorn” medverkar även Lajla Vestman, som har cochleaimplantat.

Dessutom tipsar programmet om Hörseltestaren, HRFs vetenskapligt validerade självtest på webben –ett tal-i-brus-test som visar om det finns tecken på hörselnedsättning.

Chatta med hörselexperten

Efter måndagens sändning har ”Fråga doktorn” en chatt med Elina Mäki-Torkko. Där kan alla som vill ställa frågor som rör hörsel och hörselskador.

Som professor i medicinsk audiologi har Elina Mäki-Torkko bred kunskap om hörsel, hörselskador och kommunikation. Hon forskar, men arbetar även som överläkare med tät patientkontakt.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.