Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-10-09">9 oktober 2022</time>

”Fråga doktorn” och chatt med audiolog inleder Hörselveckan

Porträtt på leende kvinna med glasögon och blond page.
Elina Mäki-Torkko, överläkare och professor i audiologi, Örebro universitet.

På måndag börjar Hörselveckan. Då sänder SVTs ”Fråga doktorn” ett temaprogram om hörsel. Direkt efteråt kan alla som vill chatta med audiologen Elina Mäki-Torkko – en läkare som är expert på hörsel.

Hörselveckan är en vecka då HRF i hela landet uppmärksammar hörsel och hörselskadade. Viktigt, tyckte SVTs ”Fråga doktorn”, som ägnar en stor del av måndagens program åt just hörselfrågor.

På plats i studion finns bland andra Elina Mäki-Torkko, överläkare och professor i medicinsk audiologi vid Örebro universitet, för att förklara hur vår hörsel fungerar och andra grundläggande frågor. Hon är en av landets ledande hörselexperter och mångårig HRF-vän, som bland annat suttit i Hörselforskningsfondens styrelse.

Tipsar om Hörseltestaren

I ”Fråga doktorn” medverkar även Lajla Vestman, som har cochleaimplantat.

Dessutom tipsar programmet om Hörseltestaren, HRFs vetenskapligt validerade självtest på webben –ett tal-i-brus-test som visar om det finns tecken på hörselnedsättning.

Chatta med hörselexperten

Efter måndagens sändning har ”Fråga doktorn” en chatt med Elina Mäki-Torkko. Där kan alla som vill ställa frågor som rör hörsel och hörselskador.

Som professor i medicinsk audiologi har Elina Mäki-Torkko bred kunskap om hörsel, hörselskador och kommunikation. Hon forskar, men arbetar även som överläkare med tät patientkontakt.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.