Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-13">13 november 2013</time>

Forskare får 9,7 miljoner för att försöka ”se hur vi hör”

Hörselforskaren Anders Fridberger, professor i neurovetenskap vid Linköpings universitet, får 9,7 miljoner kronor för att forska om hur hörselorganet översätter ljud till elektriska signaler.

fridberger

Anders Fridbergers forskning handlar enkelt uttryckt om att ”se hur vi hör”, som han skriver på sin webbsida. Det innebär att han i mikroskop observerar hur hårcellerna i innerörat rör sig när de utsätts för ljud.

Kan bana väg för nya behandlingar

Nu har han fått 9,7 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att under fem år söka ny kunskap om de processer som gör att vi hör – och inte hör. På sikt kan detta bana väg för nya behandlingar av hörselskador.

Anders Fridberger har tidigare fått anslag från bland annat HRFs hörselforskningsfond till sin forskning om hårcellernas liv, och publicerade en vetenskaplig artikel om detta förra hösten, kallad ”Sound-induced length changes in outer hair cell stereocilia”.

Föredrag på HRFs forskningskonferens

Förra året bar han också en av de uppskattade föreläsarna vid HRFs forskningskonferens, ”Hörselforskning 2012”. Du kan se hans föredrag på UR Play: ”Kortklippt eller ej? Längden spelar roll!”.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.