Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-04-04">4 april 2019</time>

”Förödande” nedskärningar av AF, varnar HRF

Skylt med Arbetsförmedlingens logo.

Nu planeras en ”brutal omstöpning” av Arbetsförmedlingen (AF), som riskerar att rasera stödet till hörselskadade arbetstagare. Det anser HRF, som varnar regeringen, Centern och Liberalerna för förödande konsekvenser.

Arbetsförmedlingens nedskärningar är en följd av Moderaternas och Kristdemokraternas budget, som antogs av riksdagen i höstas. Men HRF anser att de förändringar som nu planeras är orimliga. ”Panikbesparingar”, är ordet HRF använder i ett brev till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) samt Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.

De nedskärningar som är på gång rimmar inte heller med Januariöverenskommelsen, där regeringen, Centern och Liberalerna lovade att förändringar inom Arbetsförmedlingen inte skulle drabba personer med funktionsnedsättning.

Viktiga specialister försvinner

Drygt 50 procent av de anställda inom Arbetslivsinriktad rehabilitering kan tvingas lämna sina anställningar.  Därmed försvinner en stor del av de kvalificerade specialister som är viktiga för hörselskadade, till exempel psykologer, arbetsterapeuter och audionomer. HRF får nu rapporter om att en hel del specialister har börjat söka sig från Arbetsförmedlingen till tryggare anställningar.

”Den kunskap och erfarenhet som krävs för en högkvalitativ verksamhet som byggts upp under lång tid riskerar att gå förlorad. Det går alltid lätt att riva ner, men tar lång tid att bygga upp”, skriver HRF i sitt brev till arbetsmarknadsministern.

Tillgången till specialiststöd för hörselskadade kan försämras ytterligare när Arbetsförmedlingen nu lägger ner 130 av sina lokala kontor – över hälften av dagens kontor.

Kan inte leva upp till sitt uppdrag

I sitt brev till arbetsmarknadsministern varnar HRF för att Arbetsförmedlingen inte längre kommer att kunna fullfölja sitt regeringsuppdrag, att verka för att personer med funktionsnedsättning ska få likvärdiga möjligheter på arbetsmarknaden och högre sysselsättningsgrad.

I dag har Arbetsförmedlingen ansvar för att vara ”samlande, stödjande och pådrivande” gentemot andra myndigheter och parter när det gäller personer med funktionsnedsättning inom hela arbetsmarknadspolitiken. Vad händer med det ansvaret nu? undrar HRF.

Sviker löfte i Januariöverenskommelsen

HRF uppmanar därför regeringen att förhindra försämringarna genom att tillföra medel till Arbetsförmedlingen i vårbudgeten:

”Om Januariuppgörelsens försäkran att personer med funktionsnedsättning inte ska beröras av förändringarna i Arbetsförmedlingen var något mer än dimridåer för att förvilla måste regeringen, Centern och Liberalerna agera.”, skriver HRF.

Länkar

”Håll löftet i Januariöverenskommelsen!” (Skrivelse från HRF till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, 2019-03-27)

AF vill halvera personalen i stödet till funktionsnedsatta (Arbetsvärlden 2019-03-28)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.