Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-04-04">4 april 2019</time>

”Förödande” nedskärningar av AF, varnar HRF

Skylt med Arbetsförmedlingens logo.

Nu planeras en ”brutal omstöpning” av Arbetsförmedlingen (AF), som riskerar att rasera stödet till hörselskadade arbetstagare. Det anser HRF, som varnar regeringen, Centern och Liberalerna för förödande konsekvenser.

Arbetsförmedlingens nedskärningar är en följd av Moderaternas och Kristdemokraternas budget, som antogs av riksdagen i höstas. Men HRF anser att de förändringar som nu planeras är orimliga. ”Panikbesparingar”, är ordet HRF använder i ett brev till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) samt Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.

De nedskärningar som är på gång rimmar inte heller med Januariöverenskommelsen, där regeringen, Centern och Liberalerna lovade att förändringar inom Arbetsförmedlingen inte skulle drabba personer med funktionsnedsättning.

Viktiga specialister försvinner

Drygt 50 procent av de anställda inom Arbetslivsinriktad rehabilitering kan tvingas lämna sina anställningar.  Därmed försvinner en stor del av de kvalificerade specialister som är viktiga för hörselskadade, till exempel psykologer, arbetsterapeuter och audionomer. HRF får nu rapporter om att en hel del specialister har börjat söka sig från Arbetsförmedlingen till tryggare anställningar.

”Den kunskap och erfarenhet som krävs för en högkvalitativ verksamhet som byggts upp under lång tid riskerar att gå förlorad. Det går alltid lätt att riva ner, men tar lång tid att bygga upp”, skriver HRF i sitt brev till arbetsmarknadsministern.

Tillgången till specialiststöd för hörselskadade kan försämras ytterligare när Arbetsförmedlingen nu lägger ner 130 av sina lokala kontor – över hälften av dagens kontor.

Kan inte leva upp till sitt uppdrag

I sitt brev till arbetsmarknadsministern varnar HRF för att Arbetsförmedlingen inte längre kommer att kunna fullfölja sitt regeringsuppdrag, att verka för att personer med funktionsnedsättning ska få likvärdiga möjligheter på arbetsmarknaden och högre sysselsättningsgrad.

I dag har Arbetsförmedlingen ansvar för att vara ”samlande, stödjande och pådrivande” gentemot andra myndigheter och parter när det gäller personer med funktionsnedsättning inom hela arbetsmarknadspolitiken. Vad händer med det ansvaret nu? undrar HRF.

Sviker löfte i Januariöverenskommelsen

HRF uppmanar därför regeringen att förhindra försämringarna genom att tillföra medel till Arbetsförmedlingen i vårbudgeten:

”Om Januariuppgörelsens försäkran att personer med funktionsnedsättning inte ska beröras av förändringarna i Arbetsförmedlingen var något mer än dimridåer för att förvilla måste regeringen, Centern och Liberalerna agera.”, skriver HRF.

Länkar

”Håll löftet i Januariöverenskommelsen!” (Skrivelse från HRF till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, 2019-03-27)

AF vill halvera personalen i stödet till funktionsnedsatta (Arbetsvärlden 2019-03-28)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.