Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-25">25 november 2013</time>

Familj tvingas flytta på grund av nedläggningen av hörselspåret i Östersund

I våras beslutade Östersunds kommun att lägga ner hörselspåret i Östersund, trots protester från föräldrar, HRF och UH. Nu har familjen Larsson beslutat sig för att lämna Jämtland och flytta till Skåne, för att hörselskadade sonen Elias ska få bra förutsättningar när han börjar skolan.

– Vi bryter upp. Våra två äldsta barn går i skolan och trivs jättebra här. Vi lämnar våra föräldrar och allt det sociala, säger Morgan Larsson till Radio P4 Jämtland i dag.

Morgan och Cecilia Larsson är båda lärare och väl insatta i vilken skolmiljö Elias har framför sig i Östersund. De är tydliga med att deras beslut att flytta beror helt och hållet på att barn- och utbildningsnämnden i Östersund i mars i år beslutade att lägga ner hörselspåret, och sprida ut de hörselskadade eleverna i vanliga klasser.

Beslutet fattades trots att föräldrarna protesterade och trots varningar i ett öppet brev från Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Unga Hörselskadade (UH).

– Det här är ett djupt beklagligt exempel på hur en stor kommun kan åsidosätta en liten grupp barn med stora behov. Östersunds kommun värnar sina egna organisatoriska intressen på hörselskadade barns bekostnad, sa Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande, i ett pressmeddelande sedan beslutet fattats.

Den politiska oppositionen i Östersund reserverade sig mot beslutet och deklarerade för en tid sedan att de ser återinförandet av hörselspåret som en valfråga.

Relaterade nyheter

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-02">2 juni 2023</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023

  Den 1 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2023. Nu kan du se hela sändningen i efterhand.

 • Fotografering är pristagaren Carolas bästa hörselterapi
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-01">1 juni 2023</time>

  Fotografering är pristagaren Carolas bästa hörselterapi

  När problemen med hörseln var som svårast hittade Carola Hedmark tröst i att med en kamera fånga små detaljer i naturen. Is blev hennes främsta motiv och hennes bilder resulterade i en utställning som visats på gallerier, bibliotek, kulturhus och museum.

 • Pristagaren Kaj når ut till unga hörselskadade
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-01">1 juni 2023</time>

  Pristagaren Kaj når ut till unga hörselskadade

  Kaj Hagstedt är mellanstadielärare och författare. Han får Jan-Peter Strömgrens kulturpris för ungdomsromanen Inte min tystnad, som handlar om en 13-årig hörselskadad flicka.