Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-25">25 november 2013</time>

Familj tvingas flytta på grund av nedläggningen av hörselspåret i Östersund

I våras beslutade Östersunds kommun att lägga ner hörselspåret i Östersund, trots protester från föräldrar, HRF och UH. Nu har familjen Larsson beslutat sig för att lämna Jämtland och flytta till Skåne, för att hörselskadade sonen Elias ska få bra förutsättningar när han börjar skolan.

– Vi bryter upp. Våra två äldsta barn går i skolan och trivs jättebra här. Vi lämnar våra föräldrar och allt det sociala, säger Morgan Larsson till Radio P4 Jämtland i dag.

Morgan och Cecilia Larsson är båda lärare och väl insatta i vilken skolmiljö Elias har framför sig i Östersund. De är tydliga med att deras beslut att flytta beror helt och hållet på att barn- och utbildningsnämnden i Östersund i mars i år beslutade att lägga ner hörselspåret, och sprida ut de hörselskadade eleverna i vanliga klasser.

Beslutet fattades trots att föräldrarna protesterade och trots varningar i ett öppet brev från Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Unga Hörselskadade (UH).

– Det här är ett djupt beklagligt exempel på hur en stor kommun kan åsidosätta en liten grupp barn med stora behov. Östersunds kommun värnar sina egna organisatoriska intressen på hörselskadade barns bekostnad, sa Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande, i ett pressmeddelande sedan beslutet fattats.

Den politiska oppositionen i Östersund reserverade sig mot beslutet och deklarerade för en tid sedan att de ser återinförandet av hörselspåret som en valfråga.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.