Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-25">25 november 2013</time>

Familj tvingas flytta på grund av nedläggningen av hörselspåret i Östersund

I våras beslutade Östersunds kommun att lägga ner hörselspåret i Östersund, trots protester från föräldrar, HRF och UH. Nu har familjen Larsson beslutat sig för att lämna Jämtland och flytta till Skåne, för att hörselskadade sonen Elias ska få bra förutsättningar när han börjar skolan.

– Vi bryter upp. Våra två äldsta barn går i skolan och trivs jättebra här. Vi lämnar våra föräldrar och allt det sociala, säger Morgan Larsson till Radio P4 Jämtland i dag.

Morgan och Cecilia Larsson är båda lärare och väl insatta i vilken skolmiljö Elias har framför sig i Östersund. De är tydliga med att deras beslut att flytta beror helt och hållet på att barn- och utbildningsnämnden i Östersund i mars i år beslutade att lägga ner hörselspåret, och sprida ut de hörselskadade eleverna i vanliga klasser.

Beslutet fattades trots att föräldrarna protesterade och trots varningar i ett öppet brev från Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Unga Hörselskadade (UH).

– Det här är ett djupt beklagligt exempel på hur en stor kommun kan åsidosätta en liten grupp barn med stora behov. Östersunds kommun värnar sina egna organisatoriska intressen på hörselskadade barns bekostnad, sa Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande, i ett pressmeddelande sedan beslutet fattats.

Den politiska oppositionen i Östersund reserverade sig mot beslutet och deklarerade för en tid sedan att de ser återinförandet av hörselspåret som en valfråga.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.