Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-25">25 november 2013</time>

Familj tvingas flytta på grund av nedläggningen av hörselspåret i Östersund

I våras beslutade Östersunds kommun att lägga ner hörselspåret i Östersund, trots protester från föräldrar, HRF och UH. Nu har familjen Larsson beslutat sig för att lämna Jämtland och flytta till Skåne, för att hörselskadade sonen Elias ska få bra förutsättningar när han börjar skolan.

– Vi bryter upp. Våra två äldsta barn går i skolan och trivs jättebra här. Vi lämnar våra föräldrar och allt det sociala, säger Morgan Larsson till Radio P4 Jämtland i dag.

Morgan och Cecilia Larsson är båda lärare och väl insatta i vilken skolmiljö Elias har framför sig i Östersund. De är tydliga med att deras beslut att flytta beror helt och hållet på att barn- och utbildningsnämnden i Östersund i mars i år beslutade att lägga ner hörselspåret, och sprida ut de hörselskadade eleverna i vanliga klasser.

Beslutet fattades trots att föräldrarna protesterade och trots varningar i ett öppet brev från Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Unga Hörselskadade (UH).

– Det här är ett djupt beklagligt exempel på hur en stor kommun kan åsidosätta en liten grupp barn med stora behov. Östersunds kommun värnar sina egna organisatoriska intressen på hörselskadade barns bekostnad, sa Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande, i ett pressmeddelande sedan beslutet fattats.

Den politiska oppositionen i Östersund reserverade sig mot beslutet och deklarerade för en tid sedan att de ser återinförandet av hörselspåret som en valfråga.

Relaterade nyheter

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-14">14 juni 2022</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris

  Den 14 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Årets pristagare var Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller! Missade du prisutdelningen? Nu kan du se hela sändningen i efterhand.

 • Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-10">10 juni 2022</time>

  Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade

  Tack vare generösa gåvor har Hörselskadades Riksförbund (HRF) kunnat skicka lådor med tusentals hörapparatbatterier till hörselskadade på flykt i och från krigets Ukraina. Ett stöd som gör konkret skillnad i en mycket svår tid.

 • Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-08">8 juni 2022</time>

  Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?

  Jan-Peter Strömgrens Kulturfond instiftades av Hörselskadades Riksförbund (HRF) efter kongressen 2016, som tack för insatser som HRFs förbundsordförande under 16 år, 2000–2016. Fonden delar ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Ett årligt pris till hörselskadade personer som...