Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-04-12">12 april 2013</time>

Falska insamlare låtsas företräda hörselskadades och dövas organisationer

Runt om i landet är det problem med falska insamlare som påstår sig företräda organisationer för döva, dövstumma och hörselskadade. De dyker upp utomhus, på gator och torg, ibland med namnlistor. I själva verket handlar det om bedrägeri, och en del har också arresterats av polisen.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) bedriver seriös insamlingsverksamhet via telefon och brev – aldrig ute på gatan! Vi har anställd personal som följer högt ställda etiska krav när de ringer upp givare (privatpersoner och företag) och frågar om de vill stödja HRFs arbete. Gåvor till HRF går direkt till vårt 90-konto och verksamheten granskas av Svensk insamlingskontroll. Samma sak gäller för Sveriges Dövas Riksförbund (SDR).

De falska insamlarna utnyttjar inte ont anande människor som vill stödja en god sak. Samtidigt skadar de HRFs seriösa insamling, som är viktig för att vi ska kunna arbeta för bättre hörselvård och mer tillgänglighet, göra undersökningar, främja hörselforskning, driva Hörsellinjen med mera.

HRF uppmanar alla som stöter på eller hör talas om misstänkta insamlingar på allmän plats att snarast kontakta polisen. De falska insamlarna tycks tillhöra ett större nätverk och polisen har endast arresterat några av dem. Två unga kvinnor som samlade in pengar ”till döva” och begick rån i Uppsala dömdes nyligen till fängelse och utvisning.
Rapporter om falska insamlare har även kommit från bland annat Kalmar (se även kommentar från SDR i Barometern), Växjö, Örebro, Umeå, Arboga, Västerås, Vänersborg, Kristianstad, Tollarp, Vaggeryd, Skillingaryd, Västervik, Jönköping

Vill du stödja HRF? Läs mer om olika sätt att ge en gåva via vår seriösa insamlingsverksamhet på www.hrf.se/insamling.
Frågor? Kontakta Sara Norman vid HRFs förbundskansli,
tel: 08-457 55 86, texttel: 08-457 55 01, sara.norman@hrf.se

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.