Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-04-12">12 april 2013</time>

Falska insamlare låtsas företräda hörselskadades och dövas organisationer

Runt om i landet är det problem med falska insamlare som påstår sig företräda organisationer för döva, dövstumma och hörselskadade. De dyker upp utomhus, på gator och torg, ibland med namnlistor. I själva verket handlar det om bedrägeri, och en del har också arresterats av polisen.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) bedriver seriös insamlingsverksamhet via telefon och brev – aldrig ute på gatan! Vi har anställd personal som följer högt ställda etiska krav när de ringer upp givare (privatpersoner och företag) och frågar om de vill stödja HRFs arbete. Gåvor till HRF går direkt till vårt 90-konto och verksamheten granskas av Svensk insamlingskontroll. Samma sak gäller för Sveriges Dövas Riksförbund (SDR).

De falska insamlarna utnyttjar inte ont anande människor som vill stödja en god sak. Samtidigt skadar de HRFs seriösa insamling, som är viktig för att vi ska kunna arbeta för bättre hörselvård och mer tillgänglighet, göra undersökningar, främja hörselforskning, driva Hörsellinjen med mera.

HRF uppmanar alla som stöter på eller hör talas om misstänkta insamlingar på allmän plats att snarast kontakta polisen. De falska insamlarna tycks tillhöra ett större nätverk och polisen har endast arresterat några av dem. Två unga kvinnor som samlade in pengar ”till döva” och begick rån i Uppsala dömdes nyligen till fängelse och utvisning.
Rapporter om falska insamlare har även kommit från bland annat Kalmar (se även kommentar från SDR i Barometern), Växjö, Örebro, Umeå, Arboga, Västerås, Vänersborg, Kristianstad, Tollarp, Vaggeryd, Skillingaryd, Västervik, Jönköping

Vill du stödja HRF? Läs mer om olika sätt att ge en gåva via vår seriösa insamlingsverksamhet på www.hrf.se/insamling.
Frågor? Kontakta Sara Norman vid HRFs förbundskansli,
tel: 08-457 55 86, texttel: 08-457 55 01, sara.norman@hrf.se

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.