Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-07-10">10 juli 2013</time>

Falska, ”döva” insamlare fortsätter härja i landet

Falska insamlare som utger sig för att vara döva och hörselskadade fortsätter att härja runt om i landet. Bedragarna, som ibland påstår sig samla in för HRF, tillhör större ligor, enligt polisen. Flera har arresterats, men det dyker ständigt upp nya, falska insamlare.

Exempel på lista som används av de falska insamlarna.
Exempel på lista som används av de falska insamlarna.

HRF har under det senaste året varnat upprepade gånger för bedragare som påstår sig samla in pengar till organisationer för döva, dövstumma och hörselskadade. Men trots detta, och trots att flera har gripits och även dömts, fortsätter problemen.

I veckan var det till exempel lurendrejare i Trelleborg som påstod sig samla in pengar för HRF. Falska insamlare fanns samtidigt på flera platser runt om i Stockholms län. Och några veckor tidigare kom det rapporter från Dalarna, Jämtland och Gävleborg. I flera fall är det döva och hörselskadade som har polisanmält bedragarna.

Låtsas vara döva

De falska insamlarna dyker upp i hela landet, från norr till söder, både på små orter och i storstäder. De tigger pengar på gator och torg, utanför köpcentra och restauranger, och har ibland med sig namnlistor med logotyper och text på dålig svenska. Det är både män och kvinnor, ofta lite yngre, som hävdar att de är döva eller ”dövstumma”, men när de tilltalas på teckenspråk flyr de fältet snabbt. Ordet ”dövstum” är för övrigt föråldrat och felaktigt och används därför inte längre.

Har INTE med HRF att göra

Ibland hävdar bedragarna att de samlar in pengar till Hörselskadades Riksförbund (HRF). Men vare sig HRF eller andra hörsel- och dövorganisationer har något med detta att göra.
HRF bedriver seriös insamlingsverksamhet via telefon och brev – aldrig ute på gatan! Gåvor till HRF går direkt till vårt 90-konto och verksamheten granskas av Svensk insamlingskontroll. HRFs kontrollerade 90-konto är 90 03 14-6.

Kontakta polisen!

De falska insamlarna lurar inte bara enskilda som vill stödja en god sak. De skadar också hörsel- och dövorganisationernas viktiga arbete. HRF uppmanar därför alla som stöter på insamlingar för döva och hörselskadade på allmän plats att kontakta polisen.

Rapporter om falska insamlare har kommit från bland annat Kalmar län, Örebro län, Västerbotten, Västmanland, Kronoberg, Dalarna, Västra Götaland/Skaraborg, Skåne, Gävleborg, Jönköpings län, Jämtlands län och Stockholms län.

Välkommen att stödja HRF!

Läs mer om olika sätt att ge en gåva via vår seriösa insamlingsverksamhet på www.hrf.se/insamling.
Vid ytterligare frågor är du välkommen att kontakta Sara Norman, kommunikatör vid HRFs förbundskansli, tel: 08-457 55 86, texttel: 08-457 55 01, e-post: sara.norman@hrf.se

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.