Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-07-10">10 juli 2013</time>

Falska, ”döva” insamlare fortsätter härja i landet

Falska insamlare som utger sig för att vara döva och hörselskadade fortsätter att härja runt om i landet. Bedragarna, som ibland påstår sig samla in för HRF, tillhör större ligor, enligt polisen. Flera har arresterats, men det dyker ständigt upp nya, falska insamlare.

Exempel på lista som används av de falska insamlarna.
Exempel på lista som används av de falska insamlarna.

HRF har under det senaste året varnat upprepade gånger för bedragare som påstår sig samla in pengar till organisationer för döva, dövstumma och hörselskadade. Men trots detta, och trots att flera har gripits och även dömts, fortsätter problemen.

I veckan var det till exempel lurendrejare i Trelleborg som påstod sig samla in pengar för HRF. Falska insamlare fanns samtidigt på flera platser runt om i Stockholms län. Och några veckor tidigare kom det rapporter från Dalarna, Jämtland och Gävleborg. I flera fall är det döva och hörselskadade som har polisanmält bedragarna.

Låtsas vara döva

De falska insamlarna dyker upp i hela landet, från norr till söder, både på små orter och i storstäder. De tigger pengar på gator och torg, utanför köpcentra och restauranger, och har ibland med sig namnlistor med logotyper och text på dålig svenska. Det är både män och kvinnor, ofta lite yngre, som hävdar att de är döva eller ”dövstumma”, men när de tilltalas på teckenspråk flyr de fältet snabbt. Ordet ”dövstum” är för övrigt föråldrat och felaktigt och används därför inte längre.

Har INTE med HRF att göra

Ibland hävdar bedragarna att de samlar in pengar till Hörselskadades Riksförbund (HRF). Men vare sig HRF eller andra hörsel- och dövorganisationer har något med detta att göra.
HRF bedriver seriös insamlingsverksamhet via telefon och brev – aldrig ute på gatan! Gåvor till HRF går direkt till vårt 90-konto och verksamheten granskas av Svensk insamlingskontroll. HRFs kontrollerade 90-konto är 90 03 14-6.

Kontakta polisen!

De falska insamlarna lurar inte bara enskilda som vill stödja en god sak. De skadar också hörsel- och dövorganisationernas viktiga arbete. HRF uppmanar därför alla som stöter på insamlingar för döva och hörselskadade på allmän plats att kontakta polisen.

Rapporter om falska insamlare har kommit från bland annat Kalmar län, Örebro län, Västerbotten, Västmanland, Kronoberg, Dalarna, Västra Götaland/Skaraborg, Skåne, Gävleborg, Jönköpings län, Jämtlands län och Stockholms län.

Välkommen att stödja HRF!

Läs mer om olika sätt att ge en gåva via vår seriösa insamlingsverksamhet på www.hrf.se/insamling.
Vid ytterligare frågor är du välkommen att kontakta Sara Norman, kommunikatör vid HRFs förbundskansli, tel: 08-457 55 86, texttel: 08-457 55 01, e-post: sara.norman@hrf.se

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.